Dropdown Menu

субота, 11 листопада 2017 р.

Роберт Лейсі і Денні Дензіґер. Рік 1000: Яким було життя на зламі тисячоліть. Рецензія

Рік 1000: Яким було життя на рубежі тисячоліть

Коротка передісторія. Один із колекціонерів стародавніх книг для їх легшого пошуку розділив свою бібліотеку на секції. Кожна секція відповідала бюсту відомої особистості, який в ній стояв. У секції з бюстом Юлія Цезаря серед інших зберігався середньовічний календар, який через своє місцезнаходження отримав сучасну назву «Юліїв робочий календар».
Тепер цей рукопис належить Британському музею. На його основі Роберт Лейсі та Денні Дензіґер написали книгу «Рік 1000: Яким було життя на рубежі тисячоліть» – короткий путівник по Англії того часу. Як і календар, книга розбита на дванадцять розділів, зміст яких так чи інакше відповідає тим заняттям, які займали центральне місце у відповідні їм місяці. Тут буде найдоречніше просто перерахувати теми, розглянуті авторами.
Січень: плутанина з датою початку року, святі і їх поява, значення календарів.
Лютий: формування англійської ідентичності, еволюція мови, спричинена тісними контактами з данами.
Березень: формування назв міст, рабство, соціальні стани.
Квітень: Великдень, піст, харчування.
Травень: карбування монет, торгівля.
Червень: міста, порти, мореплавство.
Липень: голод, монастирське життя, рукописи.
Серпень: медицина, гігієна.
Вересень: свійська худоба, поганські вірування, перемога християнства.
Жовтень: військова справа, розваги.
Листопад: роль жінок, зрада, судочинство.
Грудень: кінець світу.
Ця праця розрахована передусім на новачків. Кожному питанню приділили всього-на-всього по кілька сторінок, якісь глибинні дослідження відсутні, нових і надзвичайних фактів немає. Просто книга, яка поверхнево знайомить із Середньовіччям, тісно обмежена часовими (основні факти розкидані в межах кількох десятиліть) і просторовими рамками (дані про країни поза Англією майже відсутні). Після прочитання потрібно копати далі.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов'язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

«Село, в якому він жив, було центром і ледь не краєм світу для англійця»
«Ель був напоєм Середніх віків. Споживати його було безпечніше, ніж воду, оскільки кип’ятіння і дозрівання забезпечувало певний рівень захисту від забруднення»
«Приблизно 10 відсотків населення Англії мешкало у містах до року 1000, тобто сільське господарство країни досягло ефективності, за якої воно виробляло надлишкові 10 відсотків, а мешканці міст отримували достатньо прибутку для придбання продуктів харчування та інших необхідних запасів»
«Під час вивчення 127 різноманітних жестів, наведених в "Monasteriales Indicia" ("Чернечих знаках"), складається враження, наче прийоми їжі в трапезній бенедиктинців були більше схожі на зібрання бейсбольних тренерів: всі несамовито кивали, стискали мочки вух, багатозначно терли пальцями вниз і вверх по носу і погладжували свої животи»
«Бути християнином у 1000-ому році значило бути сучасним. Це слугувало символом того, що суспільство прагне до централізованої влади, організованого карбування монет і податкової системи, а також, найголовніше, цілісної національної ідентичності, яку церква енергійно проповідувала і на яку благословляла»

Немає коментарів:

Дописати коментар