Dropdown Menu

неділя, 24 червня 2018 р.

Вінстон Грум. Гамп і компанія. Відгук

Вінстон Грум. Гамп і компанія. Відгук

Найуспішніший дурень знову підкорює світ. Він пройшов вогонь, воду і помийні ями у В’єтнамі, своїм прикладом довів, що дурний не той, хто розумово відсталий, а той, хто хоче доказати, що розумніший за розумово відсталого. Тому не знаю, чому в другій книзі Форрест Гамп почав займатися саме цим. *скрегіт голки по платівці*
Нагадаю, у попередній книзі після насичених років Форрест Гамп став власником бізнесу з вилову креветок. Його кохана одружилася на іншому чоловікові, але виховує Форреста-молодшого. Тепер все йде шкереберть. Дженні та її чоловік помирають, а компанія зазнає краху. Форрест перебуває у постійному пошуку грошей, щоб його син міг жити повноцінним життям. І знову розпочинаються його пригоди.

«Знаєш, Форресте, ти по-своєму чюдовий, але твоя головна вада – ти всім віриш. Ти не думаєш про те, що є люди, які нагріють тебе за першої-ліпшої нагоди. Їм хватить одного погляду, щоб назвати тебе шмаркачом. А твоя велика дурна дупа не помічяє ризниці. Ти ставишся до всіх, наче вони твої друзі. У житті ш все не так, Форресте. Багато хто з їх – не твій друг. Вони просто дивляться на тебе, наче банківський робітник на того, хто прийшов взяти заєм, і думають: як нам обідрати цього селюка? І з цим не поробиш нічього, Форресте. З цим не поробиш нічього»

(Південний акцент Форреста я намагався передати степовим говором, проте я на ньому не розуміюся, всі матеріали брав з відкритих джерел, тому вибачте, раптом щось не вдалось.)
Згадуючи минуле, він знову грає в американський футбол, тепер на професійному рівні. Він продає енциклопедії, стає винахідником нової формули для Кока-Коли і працює на свинофермі. Не усвідомлюючи наслідків, він веде перемовини з Іраном – цей політичний скандал залишиться в історії під назвою Іран-контрас. Форрест працює в тематичному парку розваг, де всі атракціони присвячені біблійним оповіданням. Торгує інсайдерською інформацією на біржі. І знову – знову! – опиняється в армії. Нарешті він заспокоюється і починає розводити устриці (і знову захоплює американський ринок, як у випадку з креветками).

«Може, ти не найкмітливіший чьоловік у місті, але в тебе більше здорового глузду, ніш у багатьох»

У книги немає слабких сторін, проте є зловживання окремими художніми засобами. Вінстон Грум повторює самого себе – знову футбол, знову армія, знову бізнес на морепродуктах. У попередній книзі Форрест був заручником обставин – у цій він сам партачив, а потім незліченну кількість разів або давав драпака, як Бенні Гілл під «Якеті сакс», або опинився у в’язниці, що ставалося ну надто вже часто. Форрест вже не здавається обдарованим ідіотом, він все більше змахує на телепня-невдаху, страждання якого заслужені.

«Нас віддухопелять так, що жити перехочеться, тош, як нам потрибен цап відбувайло, то хай це будеш ти. Все одно ти вже у всіх у чьорному списку»

Разом з тим, книга не менш весела, ніж попередня. Форрест Гамп знову потрапляє в абсурдні ситуації, з яких вийти неушкодженими, схоже, може тільки той, кому бракує клепок помітити їх абсурдність. У першій книзі життєві ситуації чергувалися з ледь не фантастичними. У продовженні Форрест Гамп бере участь ледь не у кожній значущій події в тогочасній історії США і навіть зустрічає Тома Хенкса, який зобразив його у фільмі.

«Отже, я росповів йому коротко про свою строкату кар’єру, і, послухавши трохи, Том Хенкс каже: "Що ш, пане Гамп, Ви безумовно цікавий чьоловічьок. Здається, сліт зняти фільм про історию Вашого життя."»

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Вінстон Грум. Форрест Гамп: Пригоди Форреста Гампа – це зайвий доказ того, яким абсурдним інколи може бути життя. Проте також це нагадування, що можливості чекають на нас за кожним поворотом, просто не слід одразу від них відмовлятися.
Стівен Кінг. Зелена миля: Маючи інтелект аутиста і погану пам’ять, Джон Коффі не вміє зав’язувати шнурки і боїться темряви. Він не може згадати, звідки з’явився, проте, враховуючи його здібності до зцілення, можна сказати, що він звалився з небес.
Хорхе Луїс Борхес. Фунес пам’ятущий: Іренео Фунес у молодому віці здобув здібність запам’ятовувати найменші деталі і всі пов’язані з цим відчуття, які його тоді охоплювали. В той же час він не розумів поняття узагальнення і абстракції.

Немає коментарів:

Дописати коментар