Dropdown Menu

пʼятниця, 29 грудня 2017 р.

Підсумки книжкового виклику на 2017


Настав час підбивати підсумки книжкового виклику, який я оголосив собі рік тому.
До прочитання було заплановано 63 твори, 15 з яких не вдалося прочитати: вісім з них були із серії про сакса Утреда, з якої я спромігся дочитати тільки два (це найбільше розчарування року); ще сім я не знайшов у мережі безкоштовно, без реєстрації і смс (схоже, доведеться відмовлятися від піратських звичок і купувати на Амазоні).
Із 48 прочитаних у рамках виклику творів є одна коротка розповідь Борхеса, а ще 6 коміксів та графічних романів, які складаються із 26 випусків (всі засновані на творчості Лавкрафта, кхе-кхе). Крім того, поза книжковим викликом я прочитав оповідання і новели, які увійшли до перших двох томів повного зібрання прозових творів Говарда Філіпса Лавкрафта. Відгуки на них з’являться на початку січня.
Отже, без зайвих слів – книги, які варто було прочитати цього року:

1. Говард Філіпс Лавкрафт. Справа Чарльза Декстера Ворда
Я читав усього Лавкрафта більше, ніж п’ять років тому, і тоді в мене склалося враження, начебто він не досяг свого ідеалу – чи, вірніше, ідеалу в моєму баченні – і з того часу я жив із цим переконанням. Цього ж разу він перевершив будь-які мої сподівання. Цей роман насичений розслідуваннями, темними справами, позаземними страхіттями й іншим божевіллям. З усіх творів автора цей поки що найкращий. За моєю шкалою, це 9 з 10  можливо, найкраща книга у моєму житті. Всі інші позиції мають 8 з 10 – почесне місце на полиці.

2. Алан Мур і Джейсен Берроуз. Провіденс
Дванадцять випусків цього комікса випромінюють ауру, яку повинен був мати ідеальний твір Лавкрафта (так я гадав до того, як прочитав роман із попереднього пункту). Кожна дрібниця продумана авторами і майже скрізь є посилання на першоджерело. Переконатися у цьому можна на даному сайті, він цілковито присвячений у тому числі вивченню алюзій на Лавкрафта і там детально описана кожна сцена. Мур і Берроуз поєднали персонажів і події, які шанувальники невимовних жахіть чекали десятиліттями.

3. Нік Каттер. Глибина
Я не знав, хто такий Каттер, допоки не прочитав його роман. В обмеженому середовищі, звідки нікуди тікати, страхи дитинства знову переслідують вже дорослих героїв. Це той випадок, коли кров холоне в жилах. Тримає в напруженні до кінця. Начебто сам Кінг рекомендує це свіженьке чтиво.

4. Стівен Кінг. Зелена миля
До слова, про Кінга. Класика містичного. У реальний світ проникає непояснюване, яке творить дива. Проте їм не місце серед жорстокості. Наприкінці ще й можна пустити сльозу, якщо маєте таку слабкість.

5. Чак Поланік. Колискова
Один чоловік поставив собі за мету позбутися жаху, який загрожує всьому людству. Або ж його мета – залишитися єдиним, хто здатен керувати цим жахом. Складно сказати.

6. Говард Філіпс Лавкрафт. Барва з позамежжя світу
Поза трьома вимірами, які, як нам здається, нами давно підкорені, існує дещо інше, для чого наші життя не важливіші за життя мікробів.
7. Говард Філіпс Лавкрафт. Поклик Ктулху
Про Ктулху, який став, можливо, відомішим за Лавкрафта. З розрізнених свідчень різних людей сплітається нитка, яка приводить до розв’язки.
Боротьба із самим собою, яка навряд чи може закінчитися успіхом. Боротьба, яка складніша за протиборство з оточуючим світом, який бачить у тобі злочинця і пройдисвіта.
9. Говард Філіпс Лавкрафт. Жах Ред Гука
Перша цілком виразна робота майстра, яка ставить у центр характер місцевості над характером персонажів.
Дві книги з однією історією. Головні герої застрягли під час Другої світової війни, звідки не можуть вибратися, тому що всі обставини проти них.
11. Реймонд Чендлер. Довге прощання
Найкращий детективний роман про Філіпа Марлоу.
12. Говард Філіпс Лавкрафт, Ден Локвуд та інші. Антологія Лавкрафта (томи 1 і 2)
Класичні оповідання Лавкрафта, передані графічним шляхом.
Від творця Нарнії про те, чому написане багато віків тому не слід сприймати буквально.
Перша, третя і четверта книги серії про можливість (чи неможливість) співіснування з роботами і не тільки з ними.

Між Лавкрафтом та іншими жахами з одного боку та фантастикою з іншого протиснулася документальна (майже) біографія, детектив і праця з розряду «популярно про літературу». Наступного року буде, сподіваюся, більше різноманіття і ще більше цікавого. Книжковий виклик на 2018 уже за тиждень.

Немає коментарів:

Дописати коментар