Dropdown Menu

пʼятниця, 8 грудня 2017 р.

Герберт Джордж Уеллс. Війна світів. Рецензія

Герберт Джордж Уеллс. Війна світів

Скориставшись машиною часу, яку вигадав Герберт Уеллс і сконструював вочевидь Томас Едісон, Том Круз мандрує у 19-те століття. Він зустрічає братів Люм’єр, навертає їх у саєнтологію і вмовляє віддати йому головну роль у їхній першій стрічці. Аби влитися в образ свого персонажа, Том Круз перевтілюється на іншого чоловіка («Місія нездійсненна» навчила його виготовляти бездоганні маски), втопленого ним у Темзі, і живе разом із його дружиною, яка, як це завжди буває, нічого не підозрює. А він сам не підозрює про небезпеку з іншої планети. Ця книга про безіменного оповідача – але ж ми знаємо, що це Том Круз – і про його безсилля перед вторгненням марсіан.
Наприкінці дев’ятнадцятого століття Британська імперія займає панівне положення і ніхто на планеті не може зрівнятися з нею в силі. Однак з Марса, на якому астрономи спостерігали серію спалахів, на Землю прибувають циліндричні капсули; істотам, які в них ховаються, судилося за лічені дні здолати організований опір і повернути навтікача уряд найвеличнішої держави. Події книги розгортаються навколо неназваного оповідача і його брата. Оповідач є одним із перших, хто бачить першу капсулу після приземлення. Також він стає свідком того, як із неї вилізає сіре, незграбне створіння з великою головою і щупальцями, а потім тепловий промінь починає знищувати всіх, хто стоїть надто близько до місця приземлення. Оповідач, один із небагатьох, хто усвідомлює всю небезпеку, відвозить сім’ю в інше місто, але через цікавість повертається додому, де вперше бачить бойову машину марсіан, яка пересувається на трьох ногах. Там же він зустрічає артилериста, чий загін було розбито вщент. Той вчить оповідача виживанню, і це допоможе йому в наступні кілька тижнів.
Брат оповідача живе в Лондоні. Як і більшість інших, він поки що не відчуває загрози, але марсіани наближаються, і він рятується втечею. Вибратися з Лондона нелегко – поїзди звідси їдуть і відмовляються повертатися, дороги перекриті суцільними потоками людей, порятунок відбувається хаотично і власними силами. Брат оповідача дістається морського берега, де йому вдається сісти на переповнений човен. Відпливаючи з країни, він стає свідком грандіозної битви бойових машин з міноносцем. Морські судна виявляються єдиною зброєю, яка може завдати хоч якусь шкоду машинам марсіан.
В цей час оповідач вирушає з дому до дружини. На шляху він зустрічає священника. Дім, в якому вони ховаються, засипає землею під час приземлення чергової капсули. Священник поволі божеволіє, а коли оповідач продовжує подорож без нього і дістається до Лондона, то вже сам втрачає глузд і хоче покінчити з життям, кинувшись на розтерзання бойовим машинам.
«Війна світів» стала класикою фантастики поряд з іншими книгами Герберта Уеллса («Машина часу», «Невидимець»). Вона була написана на хвилі занепокоєння про можливе вторгнення до Великої Британії. Уеллс передбачив це, як і застосування методів блискавичної війни, використаних згодом нацистською Німеччиною. Зав’язка цієї книги майже паралельна історії Другої світової війни – чужоземна (позаземна) раса у пошуках ресурсів і території нападає на світ, який вважав себе у безпеці, розраховуючи на свою військову міць, але під активним натиском вдався лише до хаотичного спротиву і дуже скоро здався на ласку ворога. Ось тільки розв’язка вийшла інакшою. У книзі люди не мали жодного шансу.
Що найбільше мене вразило в цій книзі, так це послідовний розвиток характерів, подій, напруження. Поступове збожеволення священника і оповідача, який тримався до останнього, не було раптовим і безпідставним. Цікавість перетворювалася на шок, а на зміну шоку приходив страх, – і ось вже всією країною поширюється паніка, як брижі на водній гладі після кинутого камінця.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

«Кількома хвилинами раніше на моїй думці було тільки три речі: величина ночі, космосу і природи, моя власна слабкість і горе, і скоре наближення смерті. Тепер же я прийшов до тями, я став звичайним громадянином. Безшумна пустка, втеча, полум’я – все це було схоже на сон. Я запитував себе, чи дійсно все це трапилося. Я не міг у це повірити»
«Всюди навкруги нього – у кімнатах поверхом нижче, у сусідніх домах і домах навпроти, і по всьому Лондону – люди протирали свої очі і відкривали вікна, щоб виглянути з них, запитати щось і швидко вдягнутися, тільки-но перший подих неминучої бурі страху подув між вулицями. Таким був початок грандіозної паніки»

Схожі дописи:
Айзек Азімов. Роботи та Імперія: Під час подорожі Гладія знаходить своє покликання – встановити мир між усім людством – землянами, позаземцями і переселенцями. У двох роботів, які супроводжують її, своя мета.
Нік Каттер. Глибина: Всі персонажі, які опинилися на підводній станції, поступово і безповоротно божеволіють. І, що найважливіше, спасіння серед реальності немає. Залишається лише порівняне спасіння у самому божевіллі.
Конні Вілліс. Вимкнути світло / Відбій тривоги: Поллі вивчає реакцію жителів на Лондонський бліцкриг; Ейлін доглядає за евакуйованими дітьми; Майк спостерігає за евакуацією з Дюнкерка. Троє студентів з 2060-ого року опиняються у 1940-ому.

Немає коментарів:

Дописати коментар