Dropdown Menu

субота, 4 квітня 2020 р.

Норман Ф. Кантор. Наслідки чуми: Чорна смерть і світ, який вона породила. Відгук

Норман Ф. Кантор. Наслідки чуми: Чорна смерть і світ, який вона породила. Відгук

Почав читати відгуки і виявилося, що я не єдиний, кому здалося, що пан Кантор забагато відхиляється від теми. Якби він цього не робив, я б не прочитав коротку історію євреїв аж до наших часів (невже все, що з ними відбувалося, це спадок чуми?) і не натрапив на речення, де він пише, що поляки і українці активно сприяли Голокосту. Авжеж, саме тому в наших двох країнах спільно більше дев’яти тисяч людей отримало звання «Праведників народів світу», а в Канаді, звідки сам Кантор, таких аж нуль. А ще він називає Україну «the Ukraine». Схоже, в нього є час штампувати книги, а перевіряти джерела – ні.
Та все ж я дізнався чимало нового. Виявляється, вже деякий час побутує думка, ніби разом з чумою тоді вирувала і сибірська язва, тому що сама чума не могла розповсюджуватися так швидко і не пояснювала таку високу смертність чи всі симптоми. Автор навіть розповів (чужу) гіпотезу про те, що смертоносні бактерії були занесені з космічним пилом.
В книзі немає жодних дієвих порад на часи епідемії коронавірусу, в які ми живемо. Кантор багато написав про страти євреїв, яких підозрювали в отруєнні колодязів, але не написав про те, як з чумою боролися звичайні лікарі. Найактуальніший метод боротьби з епідемією – це те, як в Бордо підпалили торговий квартал (бо саме туди звозили товари з прибулих човнів і там опинялася більшість заражених щурів) і нестримне полум’я перекинулося на палац, в якому згоріла англійська принцеса. На її щастя, вона на той час вже була мертва, просто ніхто в Англії не наважувався поплисти і забрати її тіло.
Якщо підсумовувати, хотілося більше про наслідки чуми і менше упередженості.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Йохан Хейзінга. Осінь середньовіччя: У Середньовіччі погляди на будь-який аспект життя були іншими. Війна, релігія, кохання, побут – все було відмінним. Опинитися у той час для нас було б тим самим, що й опинитися на іншій планеті.
Ієн Мортімер. Путівник мандрівника у часі середньовічною Англією: Настільна книга для відвідувачів чотирнадцятого століття: Це не просто черговий підручник про Середні віки, це посібник із практичними порадами. Гайда у подорож!
Френсіс і Джозеф Ґіс. Життя в середньовічному місті: Місце дії – Труа, історична столиця Шампані, на схід від Парижа. Час дії – 1250-ий рік, період правління графа Тібо IV – поета, обожнювача французької королеви і учасника Хрестового походу.

Немає коментарів:

Дописати коментар