Dropdown Menu

неділя, 27 травня 2018 р.

Ієн Мортімер. Путівник мандрівника у часі середньовічною Англією: Настільна книга для відвідувачів чотирнадцятого століття. Відгук

Ієн Мортімер. Путівник мандрівника у часі середньовічною Англією: Настільна книга для відвідувачів чотирнадцятого століття. Відгук

Це не перша моя книга про Середньовіччя. Точно не перша книга про мандрівки у часі. І навіть не перший путівник (вже були путівники і для космотуристів, і для паліїв). Проте це перша така незвична комбінація. Що потрібно знати тим, хто вирушає на сім століть назад? Як вдягнутися, де їсти і де переночувати? Це не просто черговий підручник про Середні віки, це посібник із практичними порадами. Гайда у подорож!
Звісно, це нонфікшн, тому сюжету тут немає і переказувати нічого. Я просто перерахую розділи і зміст, а також виділю найяскравіші цитати.
Рельєф. Коли частка лісів була більшою – тоді чи зараз? І взагалі – що називали лісом? Підказка: навіть дерева були необов’язкові, щоб назвати місцевість лісом.
Люди. Було три верстви – лицарі, духовенство і селяни. А як щодо містян? А жебраків куди притулити?

«В 1321 році Вільям [де Сполдінґ] просить у Папи прощення за те, що під час гри у футбол його друг помер після того, як налетів на Вільяма так сильно, що Вільямів ніж простромив і піхви, і його друга»

Середньовічний характер. Як сумістити лицарський кодекс честі, пиятику і розгардіяш?

«В 1351 році мер Лондона був вимушений прийняти постанову, яка забороняла хлопчикам знущально жартувати над членами Парламенту. Серед іншого ці бешкетники підбігали до них іззаду і крали їхні каптури»

Загальні відомості. Яка мова панувала? Скільки шилінгів у фунті? Якими були ціни? Які крамниці були потрібні і де вони розташовувалися?
Що одягнути. Яким був повсякденний одяг? А яким святковий (у тих, хто міг його собі дозволити)? Чому ми вже не спимо у ліжку голяка?
Подорожі. Звідайте найпопулярніші туристичні маршрути середньовічної Англії. Може, бажаєте за кордон? Є вигідні пропозиції – Сантьяго-де-Компостела, Ватикан чи Свята земля.
Де залишитися. Серед незліченних трактирів і гостьових будинків знайдіть той, що пасує вам найбільше.

«Сотні будиночків здаються мініатюрними, стоять під незвичними кутами одне до одного і пофарбовані у різні кольори і відтінки, наче безліч камінців, які розсипані на дні струмка навколо велетенської брили собору»

Що їсти і пити. Головне питання – як обійти заборону споживати м’ясо у піст і чому середньовічних монахів зображають з великим черевом, наприклад брата Тука з розповідей про Робін Гуда.

«Тюлені, морські свині, дельфіни, білощокі казарки, тупики і бобри – їх всіх відносили до риб, оскільки вони народжуються на морі або річці. Тому їх споживали охоче навіть у піст»

Здоров’я і гігієна. Чи насправді це була пора бруду і епідемій? Що ж, не дарма це століття Чорної смерті.

«Вас може насторожити, що вашому лікареві взагалі-то не обов’язково приймати вас і він може поставити діагноз, врахувавши положення зірок, колір і запах вашої сечі та смак вашої крові»

Закон. Англія подарувала нам звичаєве право і деякі звичаї можуть здатися нам не те що дивними, а радше абсурдними. Але хто ми такі, щоб судити людей з абсолютно іншим світоглядом?

«Сучасні люди розуміють: що тяжчий злочин, то тривалішим буде покарання. У Середньовіччі ж що гірший злочин, то екстремальнішою була природа покарання»
«Навіть корабель можуть визнати винним у вбивстві і конфіскувати як знаряддя злочину, а гроші, виручені з його продажу, віддати королю, щоб той роздав з них милостиню»

Чим зайнятися. Коли ви заледве уникли розсекречення як мандрівник у часі, настає час відпочинку. Може, підемо на страту вашого знайомого, якому пощастило менше і його звинувачують у чаклунстві? Я вас переконую, це найпопулярніший атракціон цього часу, ви не пошкодуєте.
Дуже пізнавальна книга. Кілька попередніх на цю тему просто повторювали відому мені інформацію, але тут я прочитав багато нового. Шкода, що не дуже вже й часто згадувалося, що ми начебто з іншого часу і тому зникала родзинка книги, але тоді була б небезпека перетворити твір на художню літературу (чого я, мабуть, найбільше і бажав; і тоді нам розповіли би про Артура Дента і Форда Префекта).

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Денні Дензіґер і Джон Ґіллінгем. 1215 – рік «Маґна Карти»: Епіграфом до кожного розділу книги слугує одна зі статей «Маґна Карти». Так, ми потроху дізнаємося про повсякденне життя англійці 1215-ого року з прив’язкою до історичного документа.
Роберт Лейсі і Денні Дензіґер. Рік 1000: Яким було життя на рубежі тисячоліть: Подібно до календаря, книга розбита на дванадцять розділів, зміст яких так чи інакше відповідає тим заняттям, які займали центральне місце у відповідні їм місяці.
Террі Джонс, Алан Ерейра. Життя у середньовіччі Террі Джонса: Спроба відшарувати від правди вигадки романтиків XIX століття і голлівудських режисерів: середні віки були не краще і не гірше, ніж ми собі уявляємо, вони були просто інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар