Dropdown Menu

вівторок, 7 квітня 2020 р.

Золоте руно. З античної поезії. Відгук

Золоте руно. З античної поезії. Відгук

Не знаю, чи є інші антології світової поезії в українському перекладі. Навіть якщо ні, мене задовольняє ця. Вона розділена на чотири томи і перший з них присвячений античній поезії. На жаль, з усього Стародавнього світу упорядників зацікавила тільки Греція і Рим.
Колись мене вразив «Вступ до літератури Середньовіччя і Відродження» Клайва С. Льюїса. Я зрозумів, що замало прочитати про те, що світогляд людей з попередніх століть був геть іншим. Треба ще й спробувати подивитися на світ очима тих поколінь, а найкраще це робити через їхнє письмо. Середньовічний світ здається від нас далеким. А античний – тим паче. Думки і турботи нібито залишилися ті ж самі, але сприймали їх тоді зовсім по-іншому. Ми не вбачаємо нічого незвичного у тому, як на повсякденні речі дивимося ми. Однак мине кілька століть і нас так само буде нелегко збагнути.
Але я знайшов кількох авторів, яких точно читатиму ще. В їхніх віршах є певна універсальність, яка долає бар’єри незліченних ер. Сапфо, наче приятелька Вітмена, незрівнянно описує красу. Гесіод окремо пояснює створення світу і те, яким він є зараз. А Горацій розкриває такі зрозумілі теми, ніби він живе десь за стіною, а не давно перетворився на пил.
В цій антології взагалі підібрали сильні вірші і тут якісний переклад. Шкода тільки, що серія така європоцентрична. В третій і четвертій книзі є кілька північноамериканських поетів, але з Азії тільки Таґор і Такубоку в четвертій.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Європейська поезія XVII століття: Дуже барвиста, розмаїта антологія охоплює майже всю географічну Європу, є тут навіть маленькі – у порівнянні з іншими – літератури: це ісландська, албанська, дубровницька.
Новела доби Відродження: Збірка антицерковних новел. Тут представлені новели італійських, французьких, німецьких та іспанських авторів. Найкращі – «Рінконете і Кортадільо» Сервантеса і новела де Моліни.
Клайв Стейплз Льюїс. Відкинутий образ: Вступ до літератури Середньовіччя і Відродження: Цитати, зміст яких нам, здавалося б, цілком зрозумілий, майже безперечно потребують тлумачення з огляду на відмінний від нашого світогляд людей Середньовіччя.

Немає коментарів:

Дописати коментар