Dropdown Menu

четвер, 16 листопада 2017 р.

Джек Мак-Девітт. Мандрівники у часі не вмирають. Рецензія

Джек Мак-Девітт. Мандрівники у часі не вмирають

Що може бути краще за подорожі у часі? Стати свідком легендарних подій, зустрітися з визначними історичними постатями, побачити, почути і доторкнутися до їхнього спадку, загубленого у безодні віків. Ще краще робити це з другом, тому що такий секрет неможливо втримати в собі, ним необхідно з кимось поділитися. Проте, чи можливо після захопливих пригод повернутися до звичайного життя? Джек Мак-Девітт висловив свою думку щодо цього у романі «Мандрівники у часі не вмирають».
Одного дня у 2018-ому році зникає науковець Майкл Шелборн. Його син Едріен (або Шел для друзів) отримує від адвоката свого батька лист з інструкціями знищити три пристрої, які були у володінні Майкла. Пристрої схожі на Кьюподи (аналог Айподів у цій книзі), але їхній інтерфейс не заповнений модними додатками, а лише запитує, чи хочете ви вирушити у мандрівку. Після відповідей на декілька подібних питань світ навколо Едріена раптово зникає і миттєво з’являється знову. Трохи помізкувавши, він неохоче доходить висновку, що у нього в руках прилад для мандрівок у часі. Тепер він знає, де шукати свого батька. Але не знає, коли.
Девід «Дейв» Драйден, найкращий друг Шела, знайомить його з Гелен Сученко (звичайне собі прізвище, продовжуйте читати), з якою в нього виникають романтичні стосунки. В той же час він розповідає Дейву про три прилади – конвертори – і вони разом вирушають на пошуки Шелборна-старшого. Перебираючи різні варіанти, вони вирушають у Сельму, штат Алабама, в день «Кривавої неділі», відвідують Америку в часи боротьби за незалежність і Александрійську бібліотеку. Нарешті вони знаходять Майкла Шелборна в Італії сімнадцятого століття, але він уже доживає свій вік і не хоче покидати місце, яке йому полюбилося. Беручи з батька приклад, Шел теж насолоджується різними часами і країнами, допоки однієї ночі в його дім не влучає блискавка. Залишається ще багато сторінок, і нескладно здогадатися, що це ще не кінець.
За деяким винятком книзі бракує оригінальності взагалі. В певному сенсі, її зміст настільки плаский, що я не знав, про що написати. Спробую пояснити. Суть книги – відвідати якомога більше видатних місць. Жодного зв’язку між ними немає, це просто «події і люди, про яких мріяв Майкл». Додам ще кілька безглуздих дрібничок. Конвертори були винайдені випадково в ході рядового експерименту. Випадковість ця не пояснюється, але без неї не було б роману. Про місце знаходження Майкла Шелборна дізналися з Інтернета. Після довгих пошуків навмання. Мандрівки у часі виключають виникнення парадоксів – таке нам доказують кілька разів на прикладах – але Дейв повертається у минуле, щоб допомогти самому собі. З ним нічого поганого не стається. З не настільки невдалих моментів можна виділити наступне. Минуле не змінити. Навіть якщо ти будеш намагатися вплинути на результат якоїсь події, він залишиться тим же, що вже був зафіксований у хроніках – і ти зрозумієш, що він став таким, який тобі відомо, якраз через твоє втручання. Інша цікава ідея – мандрівники у часі не вмирають, вони живуть вічно в тому чи іншому часі, в якому колись були. Та й інші люди теж, виходить, безсмертні. Я завжди жив, живу і житиму в 2017-ому.
У черзі в мене було ще дві книги Мак-Девітта, але витрачати час на них не буду. Родзинки тут немає, другорядні сюжетні лінії недоопрацьовані: кохання Шела і Гелен, неясні почуття Дейва до Гелен і Кеті, спроби Аспасії Кефалас доказати автентичність давньогрецьких п’єс, які двоє друзів анонімно надсилають їй. Кінець розмитий і передбачуваний водночас, антиклімакс у всій своїй красі.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов'язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

«Але, якщо подумати, сенсу чекати не було. Мандрівникам у часі не потрібно чекати нікого»
«Сучасникам були відомі тільки особи при владі та базікала. І спадкоємці владних осіб. Потрібен свіжий погляд, щоб зрозуміти, хто тримає світ на своїх плечах. Ніхто тут й гадки не має, хто такий Йоганн Кеплер. Про Галілея вони знають тільки те, що він вчитель, з яким Інквізиція мала не найкращі стосунки. Я сумніваюся, що хтось чув про Френсіса Бекона. Навіть у Британії ніхто його не знає. Він просто дядько з кумедним прізвищем»
«"І не забувай," – сказав Майкл, – "мандрівники у часі не помирають. Не має значення, що ти побачив далі стосовно мене, я завжди буду тут"»
«До того ж, ми всі в певному сенсі мандрівники у часі. Чомусь виходить так, що існує весь потік часу, але ми сприймаємо тільки єдину мить»

Немає коментарів:

Дописати коментар