Dropdown Menu

субота, 29 лютого 2020 р.

Новела доби Відродження. Відгук

Новела доби Відродження. Відгук

Назва цієї антології виявилася оманливою. Насправді це не збірка новел доби Відродження, це збірка антицерковних новел. Вона хоч і видана в Києві у 1991 році, але здана в набір ще в 89-ому, тому вступна стаття приправлена цитатами Енгельса, хоча зазвичай це ніби Ленін був у всьому знавець. Різниці не відчувається.
У збірці представлені новели італійських, французьких, німецьких та іспанських авторів, причому італійські займають більше половини сторінок. Тут є такі відомі імена, як Боккаччо, Лютер і Сервантес, але в основному це невідомі широкому загалу письменники.
Жанр новел винайшли італійці, на чиїх землях і розпочалося Відродження. Вони їх найбільше розвинули і вигадали найпопулярніші сюжети. Твори французьких письменників – лише похідні від них. На німецьких землях через Реформацію новели не набули такої ж форми, як в Італії та Франції. А в Іспанії, навпаки, через Контрреформацію новели багато втратили за змістом, хоча і повторювали оригінальну, італійську форму.
У цій збірці є твори абсолютно різного ґатунку, але найбільше мені сподобалися «Рінконете і Кортадільо» Сервантеса (про те, як звичаї та устрій севільських грабіжників дублюють церковні) і новела де Моліни (про те, як жінки так дурили своїх чоловіків, що ті ледь з глузду не поз’їжджали). Звісно ж, Боккаччо і його визначальний для літератури цієї доби «Декамерон» теж не можна оминути поза увагою.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Умберто Еко. Ім’я рози: В монастирі, де має відбутися теологічний диспут між представниками Папи Римського та монахами-міноритами, колишній інквізитор розслідує загадкове убивство. Всі ниточки ведуть в бібліотеку, вхід до якої йому заборонено.
Вільям Манчестер. Коли вогонь був єдиним джерелом світла: Середньовічна думка і Ренесанс: Портрет епохи: Про те, як протестантизм і перші географічні відкриття позначили кінець Середньовіччя.
Клайв Стейплз Льюїс. Відкинутий образ: Вступ до літератури Середньовіччя і Відродження: Цитати, зміст яких нам, здавалося б, цілком зрозумілий, майже безперечно потребують тлумачення з огляду на відмінний від нашого світогляд людей Середньовіччя.

Немає коментарів:

Дописати коментар