Dropdown Menu

неділя, 29 березня 2020 р.

Вашингтон Ірвінг. Ріп ван Вінкль. Відгук

Вашингтон Ірвінг. Ріп ван Вінкль. Відгук

За дореволюційних часів у селищі в Катскільських горах жив Ріп ван Вінкль. Він ніколи не відмовляв у допомозі односельчанам, але за своїм господарством не пильнував, через що дружина насідала йому на вуха. Найспокійніше йому було в лісі на горах. Саме там одного разу він зустрів незнайомця з барилом, якому він без питань допоміг донести вантаж у гущину лісу, де на нього чекав якийсь гурт. Всі пили з того барила, і Ріп теж не втримався, а напившись, міцно заснув.
Коли Ріп ван Вінкль прокинувся і повернувся до села, він нікого не впізнав. Виявилося, що він проспав аж двадцять років, його дружина померла, багато друзів загинуло у Війні за незалежність. Донька Ріпа прийняла його у свою родину, і він тепер був у тому віці, коли міг байдикувати, але ніхто йому за це не дорікав.
Це було дуже коротке оповідання. Ірвінг задовго розкачувався і майже не приділив уваги тим дивацтвам, які міг пережити той, хто пропустив двадцять років життя. Якщо вірити автору, все наче швидко повернулося до того стану, який і був. Можливо, саме цього він і добивався. Жінка Ріпа – це метафора на Англію, утисків якої зазнавав чоловік. Але він сам може бути метафорою тільки частини населення – тієї, яка за будь-якої влади хоче, щоб її просто не чіпали, а потім «просипає» двадцять найтяжчих років, щоб дізнатися, що світ навколо них несподівано змінився, але одразу пристає до своїх старих звичок.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Джеймс Джойс. Фіннеґанові поминки: Фіннеґан – це одне зі втілень головного героя, який в книзі має сотні імен. Його смерть і пробудження в першому розділі – це алегорія на те, що відбувається протягом наступних.
Амос Тутуола. Питець пальмового вина: Чоловік, покликання якого – споживати багато пальмового вина, втрачає особистого винороба і йде в місто мертвих, щоб його повернути. На шляху йому трапляються дивовижні речі, надприродні місця і казкові істоти.
Илокін. Жебрак / Злодій / Воїн / Король: Автора звати Ніколи і він пише про Хибні Мудрощі. Будь-яке повчання у цьому оповіданні зводиться до звичайного дотепу. Королівський титул тут фальшивий, землі – уявні, багатство – сумнівне, армія – удавана.

Немає коментарів:

Дописати коментар