Dropdown Menu

вівторок, 11 червня 2019 р.

Микола Хвильовий. Я (Романтика). Відгук

Микола Хвильовий. Я (Романтика). Відгук

Уривки марень – то страшні, то ще страшніші. Жахіття падають на білий аркуш яву червоними краплями ілюзій, які розпливаються імпресіоністичними плямами. Засідає новий синедріон, чорний трибунал комуни. Чекісти вирішують, кого зі зрадників розстріляти, а кого – ні.
Чи то «зрадників».
Чи то «вирішують».
Голова трибуналу зважує на терезах Революцію з одного боку і Матір – з іншого. З ним у палаці розстріляного шляхтича: доктор Тагабат – демон з червоними очима; дегенерат – ідеальний послідовник цієї революції; і Андрюша – готовий проливати кров на полі бою, але страждає виносити вироки в тилу. Вся ця схиблена банда править цим маленьким світом, в якому вони і суддя, і кат.
Микола Хвильовий ще в 1924 році так влучно спіймав те, що діялося тоді на руїнах Імперії, як і чому переміг більшовизм. Як розправлялися з усім супротивним із заплющеними очима, а розкривши їх і побачивши власну матір в крові, лиш цілували її в лоб і далі сліпо плелися на звуки пострілів. Один довгий страшний сон.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Марґарет Етвуд. Сліпий убивця: Ниточки пов’язують минуле з теперішнім, реальне з вигаданим, дійсне зі вдаваним. Лише простеживши, куди вони ведуть, дізнаєшся, хто за них смикав, а кому не поталанило стати справжнім сліпим убивцею.
Арундаті Рой. Бог Дрібниць: Старші члени родини, життя яких не можна назвати цілковито успішним, занапащають життя молодшим. Неможливо з певністю сказати, чи вони винні, чи традиції суспільства, в якому вони живуть.
Маргарет Мітчелл. Звіяні вітром: Скарлетт О’Гарі доводиться переживати всі труднощі Громадянської війни, голодні місяці на батьківській плантації і небезпеки періоду Реконструкції. Головне питання – хто залишиться вірним коханим і самим собі?

Немає коментарів:

Дописати коментар