Dropdown Menu

пʼятниця, 17 травня 2019 р.

Умберто Еко. Ім’я рози. Відгук

Умберто Еко. Ім’я рози. Відгук

Не можу не провести паралелі між «Маятником Фуко» і «Ім’ям рози». Перша книга – іронічна і про фабрикацію істини, друга – серйозна і про пошук істини. В цьому протистоянні я надаю перевагу все ж першій теорії змови, але змушений розповісти про другу (проте, чи є там змовники, я не скажу).
В 1327 році має відбутися теологічний диспут між представниками Папи Римського та монахами-міноритами. В монастир, де відбудеться зустріч, прибуває англієць Вільям, колишній інквізитор, і його писар, новіцій Адсо, щоб підготувати все до перемовин. Принагідно абат монастиря доручає Вільямові розслідувати загадкове убивство одного з ілюстраторів. Всі ниточки ведуть в бібліотеку, доступ до якої йому заборонено.

«У світлі цих роздумів бібліотека здалася мені місцем ще бентежнішим. То було місце тривалого, вікодавнього перешіптування, невловної бесіди між одним пергаменом і другим, живим створінням, вмістилищем сил, яких не годен приборкати людський розум, скарбницею породжених багатьма умами тайнощів, які пережили смерть тих, хто їх породив або зберіг для інших»

(Тут і далі цитати з книги У. Еко. Ім’я рози: роман: нова авт. редакція 2012 р. / Пер. з іт. і глосарій М. Прокопович. – Харків : Фоліо, 2013. – 766 с. – ISBN 978-966-03-6385-4.)
З трьох пластів, які прослідковуються в сюжеті – детективна історія, історичний роман з безліччю алюзій і філософські роздуми – я більше тяжію до серединного. Поняття світу-бібліотеки і бібліотеки в голові перегукуються з «Вавилонською бібліотекою» Борхеса, одним з моїх улюблених оповідань. Не дарма ж тут з’являється сліпець Хорхе. А постійні дискусії і монологи про природу віри нагадують мені останні праці Гюїсманса, який міг сторінка за сторінкою смакувати одну й ту ж тему. Тобто, все це написано ніби для мене.

«Врешті, завдяки моєму терплячому відтворенню передо мною вималювалась своєрідна мала бібліотека, символ тієї великої, зниклої – бібліотека, складена з уривків, цитат, недописаних речень, фрагментів книжок»

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Хорхе Луїс Борхес і Адольфо Бйой Касарес. Шість головоломок для дона Ісидро Пароді: Двоє дотепників вирішили написати декілька детективних історій. Приготуйтеся до численної кількості алюзій, самостійно віднайти які здатні тільки втаємничені.
Жоріс-Карл Гюїсманс. Собор: Ця книга є одою Шартрському собору, але також присвячена різноманітним аспектам католицького символізму – які думки мали європейські містики і навіть перші Отці церкви про рослини, тварин, кольори, запахи тощо.
Клайв Стейплз Льюїс. Відкинутий образ: Вступ до літератури Середньовіччя і Відродження: Цитати, зміст яких нам, здавалося б, цілком зрозумілий, майже безперечно потребують тлумачення з огляду на відмінний від нашого світогляд людей Середньовіччя.

Немає коментарів:

Дописати коментар