Dropdown Menu

четвер, 25 квітня 2019 р.

Хорхе Луїс Борхес і Адольфо Бйой Касарес. Шість головоломок для дона Ісидро Пароді. Відгук

Хорхе Луїс Борхес і Адольфо Бйой Касарес. Шість головоломок для дона Ісидро Пароді. Відгук

Двоє дотепних друзів-письменників вирішили написати декілька детективних історій. Приготуйтеся до численної кількості алюзій, самостійно віднайти які здатні тільки втаємничені.

«Кажуть, що я також убив людину, побий мене грім»

(Цитата з книги Х. Л. Борхес, А. Б. Касарес. Шість головоломок для дона Ісидро Пароді / Пер. з ісп. С. Чубай. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 224 с. – ISBN 978-617-679-424-0.)
Ісидро Пароді, на якого повісили всіх собак і злочинці, і правоохоронці, відбуває тривале покарання у в’язниці. Він відомий феноменальною здібністю поєднувати непримітні подробиці і розплутувати складні загадки. Саме тому до нього звертаються у випадках, коли правосуддя безсиле знайти правильну відповідь.
З шести наведених історій кілька заслуговують на те, щоб дійсно називатися детективними. Якісь найменші дрібниці, віднайдені в словах свідків, дозволяють Пароді, не полишаючи камери, дізнатися, що сталося насправді. А на противагу численним приміткам, які втручаються в плавний переказ подій, стають неповторні, не побоюсь цього слова, особистості персонажів. Їх лише дещиця, і авторам вдалося виокремити кожного завдяки специфічній манері мовлення. Можу порадити більше тим, кому до вподоби літературні пустощі, ніж тим, кому до вподоби цікаві історії.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Хорхе Луїс Борхес. Книга вигаданих істот: Автор описує тварин та істот з міфів і фольклору настільки академічно, наскільки це можливо. Він додає науковий відтінок, вказуючи джерела, а наведені цитати дозволяють серйозніше сприймати вигадки.
Хорхе Луїс Борхес. Фунес пам’ятущий: Неназваний оповідач пропонує зібрати у книгу спогади про Іренео Фунеса. Він вважає, що Фунес, який відзначався незрівнянною пам’яттю, заслуговує на те, щоб його пам’ятали інші.
Воґін Джарт. Фейфолкен: Писар Торбад Галзік замовив чарівне перо, в яке вселили дух даедри на ім’я Фейфолкен. Той виявився настільки могутнім, що будь-що, написане пером, ставало шедевром. Проте сила даедри почала лякати писаря.

Немає коментарів:

Дописати коментар