Dropdown Menu

вівторок, 15 лютого 2022 р.

Еміль Сіссе. Ассіату – вересень. Відгук

Еміль Сіссе. Ассіату – вересень. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Автор: Еміль Сіссе (Emile Cissé)
Країна походження: Гвінея
Назва оригіналу: Assiatou de septembre
Мова оригіналу: французька
Рік видання: 1959
Рік перекладу: 1963
Перекладач: Євген Дроб’язко
Видавництво: Молодь
 
Вересень 1958 року. Кілька тижнів до голосування за нову конституцію Франції. А для її африканських колоній – фактично за незалежність.
Марсель Бангура сідає в Дакарі на поїзд, який їде в Бамако на молодіжний з’їзд. В поїзді він знайомиться з красунею Ассіату Ба. Її батько був старійшиною, та тепер їх прирівняли до простого народу. Ці двоє закохуються і водночас Марсель вибиває з неї дурь про вищість одних людей над іншими. Після щасливого тижня разом вони розлучаються, а невдовзі приходить телеграма, що вона загинула від рук антиреволюціонерів.
Вибачте за спойлери, бо нема чого спойлерити, як нема і сюжету. Перша половина книги – це залицяння у поїзді, друга – промови на з’їзді.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Усман Сембен. Божі стеблинки: Понад п’ять місяців у 1947-48 роках тривав страйк на залізничній лінії між Сенегалом і Малі. Африканські залізничники хотіли таких самих умов, як у білих, але бунтарів за це саджали в тюрми, а інколи просто вбивали.
Бернар Буа Дадьє. Клемб’є: Клемб’є їде до училища, де збирають найкращих студентів Західної Африки. Після навчання він залишається на десять років працювати клерком, поки не вирішує повернутися додому. А там його саджають за активізм.

Немає коментарів:

Дописати коментар