Dropdown Menu

пʼятниця, 14 червня 2019 р.

Кен Ґрімвуд. Replay. Відгук

Кен Ґрімвуд. Replay. Відгук

Люди діляться на дві категорії: ті, хто нічого не міняв би у своєму минулому, і ті, хто хотів би прожити життя повторно і змінити все на краще. Тепер я знаю, що мені не вистачило б і 10 життів, але від цього не легше.

«Джефф Вінстон розмовляв з дружиною по телефону, коли помер»

Йому 43, коли він помирає в офісі, і 18, коли прокидається в гуртожитку. Дивним чином серцевий напад Джеффа Вінстона призводить до переродження. Невдоволений попереднім життям з його невдалим шлюбом і нереалізованими амбіціями, він знає, що цього разу у нього все вийде.

«Ще стільки виборів чекали попереду»

У цьому повторному житті у нього мільйони на рахунку і спокуслива подруга, але ці насолоди – поверхові. Тоді він одружується і знаходить нове щастя у дочці, аж поки в 43 не помирає знову. Цикли перероджень повторюються, поки Джефф не зустрічає Памелу Робінсон. Вона теж застрягла в цій загадковій часовій петлі. Але що вони мають робити?

«Можливості, Джефф знав, були безмежними»

Вперше я прочитав цей роман більше чотирьох років тому і відтоді думав, що він про те, що життя можна прожити, як сам забажаєш. Звісно, так і є, але тільки зараз я зрозумів, що суть в тому, що другого шансу воно не подарує. У нас одне життя – і, хоч на час видання книги концепція YOLO не була така популярна, як зараз, саме це і мав на увазі Кен Ґрімвуд – є одне життя, і прожити його слід на повну, не шкодуючи про втрачені шанси.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Девід Мітчелл. Хмарний атлас: Щось спільне об’єднує героїв з різних часів – можливо, це одна й та ж душа перероджується знову і знову. Устами багатьох книга розказує про одне й те ж. У всіх різні інструменти, але вони виконують один і той самий твір.
Річард Бах. Джонатан Лівінгстон, мартин: Мартин на ім’я Джонатан Лівінгстон відособлюється від сірої маси пір’я, тому що любить літати, просто літати. І в леті він шукає тільки насолоду від нього.
Джек Мак-Девітт. Мандрівники у часі не вмирають: Минуле не змінити, навіть якщо спробувати, а мандрівники у часі не вмирають, тому що живуть вічно в тому чи іншому часі, в якому колись були.

2 коментарі:

  1. Як би ви порівняли цю книгу з "Першими п'ятнадцятьма життями Гаррі Оґаста"? Якщо читали, звісно.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не читав, але, судячи з опису цієї книги, ідея майже та сама, за винятком окремих деталей. Однак Replay не дає пояснення, чому так відбувається, і мені завжди більше подобалися відкриті питання.

      Видалити