Dropdown Menu

четвер, 27 червня 2019 р.

Ерленд Лу. Фвонк. Відгук

Ерленд Лу. Фвонк. Відгук

Я довго думав, що Ерленд Лу просто розігрує абсурдні ситуації, та й взагалі до останніх сторінок ще думаєш, що це гумористична книга. А виявився кілок у серце від того, що «тоне якраз той, кого ніхто не бачить».
Колись Фвонк був головою Товариства спортивної ходьби Норвегії, але після скандалу, до якого він не мав прямого відношення, йому довелося звідти піти. Тепер Фвонк живе на соцвиплатах, страждає від морального занепаду і панічно боїться вагітних жінок, які, на його думку, знають все про його гнилі нутрощі. І ось до такого чоловіка підселяється незвичайний співмешканець.

«Он о такой практике раньше не слышал, но пути государства неисповедимы»

(Тут і далі цитати з книги Эрленд Лу. Фвонк / Пер. с норв. О. Дробот. – М. : Азбука, 2013. – 224 с. – ISBN 978-5-389-06385-3.)
Тепер на нижньому поверсі живе (тодішній) прем’єр-міністр Норвегії Єнс Столстенберг. Він буває тут в основному на вихідних, щоб відпочити від тиску, якого він зазнав протягом років перебування у політиці, пережити наслідки теракту Андерса Брейвіка і просто відчути себе звичайною людиною.

«Но где среди всего этого место для человека Йенса?»

Вийшла дуже коротка, легка і кумедна історія про дружбу, якою б неймовірною вона не здавалася. Фвонк і Єнс складали конструктор, таємно їздили за покупками в Норвегію і літали в Угорщину, тільки щоб не брати участь в парламентській годині відповідей. Все це нібито викликає усмішку, але казка колись закінчується.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Елвін Брукс Вайт. Павутиння Шарлотти: Порося Вілбур знайомиться з павучихою Шарлоттою і вони починають товаришувати. Як справжній друг, Шарлотта рятує його від забою. Це пречудова дитяча книжка. Вона говорить про дружбу, дорослішання, смерть.
Вінстон Грум. Форрест Гамп: Пригоди Форреста Гампа – це зайвий доказ того, яким абсурдним інколи може бути життя. Проте також це нагадування, що можливості чекають на нас за кожним поворотом, просто не слід одразу від них відмовлятися.
Вінстон Грум. Гамп і компанія: Форрест Гамп бере участь ледь не у кожній значущій події в історії США і знову потрапляє в абсурдні ситуації, з яких вийти неушкодженими, схоже, може тільки той, кому бракує клепок помітити їх абсурдність.

Немає коментарів:

Дописати коментар