Dropdown Menu

пʼятниця, 19 квітня 2019 р.

Кен Фоллетт. Колона вогню. Відгук

Кен Фоллетт. Колона вогню. Відгук

Кен Фоллетт залишається вірним собі, але зраджує Кінґзбриджу. Собор досі стоїть на фоні, але події третьої книги серії розгортаються передусім далеко від нього. Саме це, на жаль, відриває третю книгу від попередніх.

«Вона питала себе, чому вона тут. Ніхто її не буде тримати, якщо вона повернеться в Шотландію або Францію. Але вона була полонянкою надії»

Це інша історія, але все той же Фоллетт. Він знову зображає цілу епоху, і цього разу ми відвідуємо різні країни – від Іспанії до Шотландії, від Швейцарії до Нового Світу – і знайомимось з десятками персонажів, як справжніх, так і вигаданих. Ця історія про те, як впродовж півстоліття католики і протестанти борються за свою віру.

«Коли хтось впевнений, що йому відома воля Божа, і він готовий будь-що її виконати, він – найнебезпечніша людина у світі»

Автору вдається не просто передати тогочасні перипетії, а й зобразити широкий спектр персонажів: тут є і радикали, і представники різних течій різної поміркованості, і байдужі до релігії «хамелеони». Ніхто не повторює функцій одне одного, тому всі герої здаються «живими».

«Хтось жадав шанобливого ставлення, інші жадали вина або тіл вродливих жінок, або ж порядку і покірності чернечого життя. Чого жадав Нед? Відповідь так швидко і легко спала йому на думку, що захопила його зненацька: справедливості»

«Колона вогню» також переводить політику з місцевого рівня на глобальний. Цікаво спостерігати за тим, як монархи змінюють одне одного, чим відрізняються вони між собою і держави під час їхнього правління. Спочатку ревна католичка Марія Тюдор, яка потрапила в історію під прізвиськом Кривава, впевнено керує країною.

«Католики будуть різати протестантів, і навпаки. Але дотримання законів Ісуса Христа не повинно було стосуватися гармат і мечів, вбивств і каліцтв. В євангельських історіях тільки вороги Ісуса проливали кров»

Потім настає тривала доба поміркованої протестантки Єлизавети, доба страху перед можливими замахами і повстаннями. Радикально налаштований протестантський король Яків повертає країні стабільність. Невтішний висновок для Неда Вілларда, головного героя книги: свобода віросповідання, за яку він бореться, розхитує державу, а жорстка політика, навпаки, її підтримує.

«Є дещо, що ти маєш зрозуміти, Роджере. В політиці немає святих. Але недосконалі люди все одно здатні змінити світ на краще»

Звертає на себе увагу й життя інших монархів. Трагічна доля Марії Стюарт робить з королеви чотирьох країн полонянку. Постійна зміна королів у Франції, що кілька десятиліть заважає розвитку держави. Безкінечні війни Філіпа як ознака стагнації Іспанської імперії.

«Немає нічого постійного, крім змін»

Про що ж буде наступна книга? Кен Фоллетт дає підказку: пуританство. Але чи буде це Протекторат і Реставрація, чи події перенесуться в Америку – невідомо. Якщо ж, за традицією, повинно минути два століття, то ми отримаємо Георгіанську добу і Американську революцію. Хай там як, вірогідність, що в центрі уваги знову опиниться Кінґзбриджський собор, мізерна.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Вільям Манчестер. Коли вогонь був єдиним джерелом світла: Середньовічна думка і Ренесанс: Портрет епохи: Гуманізм і Ренесанс виплекали покоління людей вільної думки, які згодом стануть першими протестантами.
Клайв Стейплз Льюїс. Відкинутий образ: Вступ до літератури Середньовіччя і Відродження: Цитати, зміст яких нам, здавалося б, цілком зрозумілий, майже безперечно потребують тлумачення з огляду на відмінний від нашого світогляд тогочасних людей.
Бернард Корнвелл. Останнє королівство: Утред Беббанбурзький вбитий данськими завойовниками. Його десятирічного сина Утреда-молодшого захопив у полон один із данів, Рагнар Безстрашний, для якого хлопчик з часом стає наче сином.

Немає коментарів:

Дописати коментар