Dropdown Menu

субота, 27 квітня 2019 р.

Хорхе Луїс Борхес. Книга Піску. Пам’ять Шекспіра. Відгук

Хорхе Луїс Борхес. Книга Піску. Пам’ять Шекспіра. Відгук

Хтось стукає у ваші двері, ви їх відчиняєте, і у вашу оселю входить незнайомець, який пропонує вам пізнати езотеричні таємниці. Саме такий зачин, схоже, полюбляв Борхес.
Це те ж саме, якби Лавкрафт написав про те, що у головного героя помер далекий родич з глибинки, і ось він успадковує моторошний родинний маєток, в якому зустрінеться з чимось жахливим. В цій книзі, власне кажучи, є імітація цього сюжету.

«Ми нітрохи не змінилися, – подумав я. – Завжди книжкові алюзії»

(Тут і далі цитати з книги Х. Л. Борхес. Книга Піску. Память Шекспіра / Пер. з ісп. С. Борщевського. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 160 с. – ISBN 978-617-679-471-4.)
Загалом, мені сподобався «Конгрес» – спроба осягнути неосяжне, не вдаючись у фантастику. Це розповідь про те, як група людей спробувала об’єднати світ, але зрозуміла марність своїх нікчемних зусиль.
«Ундр» – про всесильне Слово. Скальд Ульф Сіґурдарсон поселився з племенем урнів, оскільки подейкували, ніби їхня поезія складається з одного слова, яке вони нікому не розкривають.

«Єдине, що нам лишається, це – цитати. Мова – це система цитат»

«Книга Піску» і «Сині тигри» дещо схожі в тому, що існує одна фантастична річ у цілком звичайному світі. В першій історії – це книга з безкінечною кількістю сторінок, які ніколи не повторюються; в другій – камінці, кількість яких постійно змінюється.
Нарешті «Пам’ять Шекспіра» інтригує своїм фіналом. Начебто звільнившись від турботного тягаря, головний герой все ж не може позбутися вже найпримарніших спогадів.
Крім Борхеса-фантаста, в цій книзі присутній ще й Борхес-реаліст, оповідання якого написані не менш майстерно. Але, в той же час, тут немає елітарних творів, тому книга підходить для знайомства з автором.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Хорхе Луїс Борхес і Адольфо Бйой Касарес. Шість головоломок для дона Ісидро Пароді: Двоє дотепників вирішили написати декілька детективних історій. Приготуйтеся до численної кількості алюзій, самостійно віднайти які здатні тільки втаємничені.
Хорхе Луїс Борхес. Книга вигаданих істот: Автор описує тварин та істот з міфів і фольклору настільки академічно, наскільки це можливо. Він додає науковий відтінок, вказуючи джерела, а наведені цитати дозволяють серйозніше сприймати вигадки.
Хорхе Луїс Борхес. Фунес пам’ятущий: Неназваний оповідач пропонує зібрати у книгу спогади про Іренео Фунеса. Він вважає, що Фунес, який відзначався незрівнянною пам’яттю, заслуговує на те, щоб його пам’ятали інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар