Dropdown Menu

вівторок, 23 квітня 2019 р.

Хорхе Луїс Борхес. Книга вигаданих істот. Відгук

Хорхе Луїс Борхес. Книга вигаданих істот. Відгук

В дитинстві я не читав художньої літератури, я читав книги про динозаврів. Але, мабуть, моєю улюбленою книгою була «Екзотична зоологія» Ніколая Нєпомнящого. Саме тому бестіарій, укладений Борхесом ніби повертає мене у дитинство.
Автор описує тварин та істот з міфів і фольклору настільки академічно, наскільки це можливо. Звісно, він наголошує на тому, що всіх цих тварин породила людська уява і їх не зустріти в природі. Але разом з тим він додає наукового відтінку, вказуючи джерела у вигляді античних і середньовічних текстів, а наведені цитати дозволяють серйозніше сприймати вигадки. Є навіть уривки, запозичені з творів колег по цеху: Кафки, Льюїса, По.
Колись я вже читав «Книгу вигаданих істот» (я давній шанувальник Борхеса), але вперше роблю це українською мовою. На мою професійну думку, книга перекладена на відмінно. Єдине зауваження – щодо передачі деяких власних назв з англійської. Як перекладач в першу чергу з іспанської Сергій Борщевський, можливо, не дуже обізнаний з «війною» за правильну транслітерацію власних назв.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Хорхе Луїс Борхес. Фунес пам’ятущий: Неназваний оповідач пропонує зібрати у книгу спогади про Іренео Фунеса. Він вважає, що Фунес, який відзначався незрівнянною пам’яттю, заслуговує на те, щоб його пам’ятали інші.
Воґін Джарт. Фейфолкен: Писар Торбад Галзік замовив чарівне перо, в яке вселили дух даедри на ім’я Фейфолкен. Той виявився настільки могутнім, що будь-що, написане пером, ставало шедевром. Проте сила даедри почала лякати писаря.
Карел Чапек. Війна з саламандрами: На одному з островів Малайського архіпелагу капітан ван Тох зустрічає земноводних, які вміють ходити на задніх лапах і виявляють зародки інтелекту. Зрештою він починає промислову експлуатацію підводних істот.

Немає коментарів:

Дописати коментар