Dropdown Menu

неділя, 22 грудня 2019 р.

Вільям Ґолдінґ. Володар мух. Відгук

Вільям Ґолдінґ. Володар мух. Відгук

Ця книга намагається відповісти на те ж питання, що й «Мальвіль» Мерля: що станеться, якщо відібрати ту опору, яка тримала нашу цивілізацію? Чи зможемо ми відтворити втрачене?
На жаль, хлопці у романі Ґолдінґа виявляються у значно скрутнішому становищі. Вони потрапляють на безлюдний острів, не маючи нічого, крім спогадів і навичок. І, коли зникають умовності, які в попередньому житті утримували їх у рамках моральності, вони перетворюються на дикунів. Вони стають ніби проміжною ланкою між двома групами, виділеними Мерлем. Перші – це очікувані, а тому не дуже страшні, розбійники. Другі – це моторошна і безтямна зграя, яка пожирала колоски, наче сарана. Через цю втрату людського обличчя страшні і хлопчики у Ґолдінґа.

«І в їхньому колі Ральф – з брудним тілом, сплутаним волоссям і невитертим носом – оплакував кінець невинності, чорноту людського серця і падіння крізь повітря щирого, мудрого друга на імення Роха»

Опинившись на самоті, у тісному товаристві, хлопці все більше починають покладатися на інстинкти. Людина недалеко відійшла від звіра, то чи можна дивуватися вчинкам дітей в ситуації, сприятливій для деградації гуманізму, якщо освіченіші і врівноваженіші дорослі провадять війни у часи, коли ми майже у всьому відчуваємо достаток?

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Робер Мерль. Мальвіль: Атомна війна знищила майже все людство. Лише скеля врятувала замок Мальвіль і кількох людей, які в ньому зібралися. Вони змушені підлаштовуватися під нові умови і будувати своє маленьке суспільство.
Джон Вуд Кемпбелл-молодший. Хто йде?: Людство вважає себе володарем світу. Але деякі речі можуть поставити нас на коліна. Це майже трапилося, коли антарктична експедиція знайшла заморожене тіло прибульця.
Карел Чапек. Війна з саламандрами: Людство починає промислову експлуатацію підводних істот і настільки захоплюється спокусою легкої наживи, що не в змозі зупинити механізм, який саме ж і запустило в дію.

Немає коментарів:

Дописати коментар