Dropdown Menu

субота, 30 липня 2022 р.

Конні Вілліс. Книга Судного дня. Відгук

Конні Вілліс. Книга Судного дня. Відгук

Перечитую цю книгу втретє. Пам’ятаю, на Літтераконі (був такий недовговічний фестиваль фантастики) в 2015 році не збирався купувати нічого конкретного, але з цікавості пішов дивитися книги і очманів, коли побачив, що є український переклад «Книги Судного дня», та ще й свіжий. Я до того вже читав її англійською, але тут не міг не купити.
Отже, в середині ХХІ століття людство опанувало мандри у часі. Оксфордські історики відправляють студентку Ківрін у 1320 рік. Вона прибуває у Середньовіччя, але їй одразу стає зле. В ХХІ столітті технік, який керував її відправкою, теж нездужає – схоже, вони підчепили невідому заразу. Містер Данворті, науковий керівник Ківрін, переймається, чи бува Ківрін теж не хвора (адже з майбутнього він не може перевірити її стан). А тут ще технік у лихоманці буркоче про якусь помилку, щурів і смерть, даючи Данворті привід сумніватися, що хвороба – це не найгірше, що сталося під час відправки.
В цій книзі мені подобається те саме, що і в дилогії «Вимкнути світло»/«Відбій тривоги» (як не про пандемію, так про війну, я не можу). Поступово підвищується градус напруги, героїв кидають з безвиході буквально в іще глухіщий кут, якщо таке можливо, і їх проймає кристалізований розпач і зневіра – відчуття, які здатні передати не всі автори.
А ще пам’ятаю, як колись натрапив на один із лише трьох на той час відгуків на цю книгу. Від Росави, звісно, від кого ж іще. І так дізнався, що існує книжковий блогінг.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Конні Вілліс. Пожежна варта: Бартолом’ю готується для мандрівки в минуле, щоб зустрітися зі Святим Павлом. За два дні до початку практики його сповіщають, що натомість він працюватиме пожежником у соборі Святого Павла під час Лондонського бліцкригу.
Конні Вілліс. Не кажучи про пса: Неда відправляють на відпочинок в 1888-ий рік, в якому вже працює інший історик. Проте він настільки виснажений, що по прибутті в змозі пригадати тільки щось про столовий етикет і контактну особу, яка чекає його невідомо де.
Конні Вілліс. Вимкнути світло / Відбій тривоги: Поллі вивчає реакцію жителів на Лондонський бліцкриг; Ейлін доглядає за евакуйованими дітьми; Майк спостерігає за евакуацією з Дюнкерка. Троє студентів з 2060-ого року опиняються у 1940-ому.

Немає коментарів:

Дописати коментар