Dropdown Menu

понеділок, 28 вересня 2020 р.

Говард Філіпс Лавкрафт і Авґуст Дерлет. «Спостерігачі з позачасся» та інші твори. Відгук

Говард Філіпс Лавкрафт і Авґуст Дерлет. «Спостерігачі з позачасся» та інші твори. Відгук

Це збірка творів, які Дерлет дописував після смерті Лавкрафта. В найдовшому, який містить близько 50 тисяч слів (так американці рахують обсяг книг), Лавкрафту належить близько 2,5% від усього тексту. В деяких йому належить тільки ідея, а самі твори написані Дерлетом. Тому не можна називати це співтворчістю і тим паче ставити ім’я Лавкрафта поперед Дерлета. Це радше твори Дерлета, написані під враженням від творчості Лавкрафта. Зараз ми називаємо це фанфіками.
Тут є декілька оповідань з доволі оригінальним сюжетом, але більшість все ж зводиться до того, що рідний онук або двоюрідний онук успадковує після смерті свого предка будинок десь у глушині, зазвичай біля Данвіча або Аркхема. Місцеві жителі ставляться до новоприбулого з підозрою, оскільки будинок оповитий дурною славою, а попереднього власника вважали чаклуном. І головному герою, на жаль, доводиться дізнаватися, що їхній страх обґрунтований. У Лавкрафта була широка фантазія, а Дерлет звузив усе написане ледь не до одного сюжету.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Джонатан Л. Говард. Картер і Лавкрафт: Коли-небудь здавалося, ніби ви не в своєму часі або взагалі не в своєму світі? Може, це тому, що в 20-их роках минулого століття Г. Ф. Лавкрафт і Рендольф Картер перевернули світ догори дриґом.
Ганс Родіонофф. Лавкрафт: Змалечку Говард бачив нічні жахіття, де його викрадають з ліжка крилаті примари. І в юному віці він вигадав Аркем – огидне місто, яке існує на кордоні реальності та вигадки.
Алан Мур і Джейсен Берроуз. Провіденс: Журналіст газети «Нью-Йорк Геральд» Роберт Блек мріє написати книгу про світ, прихований під оболонкою суспільства, про людей, не таких, як інші, які, однак, вміють тримати це у таємниці.

Немає коментарів:

Дописати коментар