Dropdown Menu

четвер, 26 вересня 2019 р.

Халіл Жибран. Пророк. Відгук

Халіл Жибран. Пророк. Відгук

Як добре, що існують щоденні розсилки поезії і деякі із запропонованих віршів відгукуються у серці. Саме так я і прочитав «Про радість і смуток», переклав його, придбав один повний переклад і познайомився з авторкою іншого перекладу.
Пророк Алмустафа збирається залишити місто Орфалезу, в якому жив багато років, і повернутися на рідний острів. Проте містяни не хочуть відпускати мудреця і він погоджується відповісти на їхні запитання. Перед подорожжю він дає 26 коротких «проповідей» не тільки про дружбу, час і насолоду, а й про будинки, одежу і працю.
Головна асоціація зі словом «пророк» – це, звісно, Біблія. Та не слід шукати тут якусь релігійну пропаганду. Як і біблійні оповідання, «Пророк» – це перш за все скарбниця мудрості. Коли тебе турбує щось конкретне, можна зазирнути на відповідну сторінку, прочитати вірш і поглянути на свою проблему під іншим кутом.
Ця збірка водночас художня і прикладна, і мене не дивує, що вона перекладена на більш ніж 100 мов світу.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Річард Бах. Джонатан Лівінгстон, мартин: Навіть дурна пташка зрозуміла, що будь-які обмеження – це тільки ілюзія. Не треба прагнути до свободи, не треба вірити, що ти вільний, треба знати, що ти вільний – і тоді ти будеш вільним.
Илокін. Жебрак / Злодій / Воїн / Король: Автора звати Ніколи і він пише про Хибні Мудрощі. Будь-яке повчання у цьому оповіданні зводиться до звичайного дотепу. Королівський титул тут фальшивий, землі – уявні, багатство – сумнівне, армія – удавана.
Воґін Джарт. Фейфолкен: Писар Торбад Галзік замовив чарівне перо, в яке вселили дух даедри на ім’я Фейфолкен. Той виявився настільки могутнім, що будь-що, написане пером, ставало шедевром. Проте сила даедри почала лякати писаря.

Немає коментарів:

Дописати коментар