Dropdown Menu

середа, 17 липня 2019 р.

Марсель Пруст. У затінку дівчат-квіток. Відгук

Марсель Пруст. У затінку дівчат-квіток. Відгук

Гаразд, картина потроху вимальовується. Перший видавець перемістив початок другого тому у кінець першого – саме тому здавалося, ніби попередня книга зшита із клаптів. А друга продовжується там, де перервали розповідь.

«Щастя для нас приходить тоді, коли нам буде вже до нього байдуже»

(Тут і далі цитати з книги М. Пруст. У затінку дівчат-квіток / Пер. з фр. А. Перепаді. – Х. : Фоліо, 2009. – 443 с. – ISBN 978-966-03-4711-3.)
Отже, гірка історія кохання Сванна до Одетти виявилася не зайвою. І навіть зі щасливим кінцем (до певної міри). Все сталося так, як він і замислював – щойно запал кохання згаснув, вона стала його жінкою. І от Марсель вирішує задіяти ту ж тактику з їхньою донькою Жільбертою. У нього рветься серце від силуваної розлуки, до якої він сам себе змушує, але він кохає її дедалі менше в надії, що згодом одружиться з холодною головою. O tempora, o mores!

«Катуючи нас, жінка дедалі міцніше приковує нас до себе, і водночас ми здвоюємо той достатній досі ланцюг, яким раніше задля власного спокою опутували її ми»

Але це не остання історія кохання в книжці! Дещо згодом, вже призабувши свої побивання за Жільбертою, Марсель їде в курортне містечко Бальбек. Серед іншого, він знайомиться там з ватагою дівчат, до яких одразу відчуває сильну симпатію. В одну з них – Альбертину – він закохується, хоча й інших тримає у серці.

«І коли я перепурхував з віночка на віночок у цьому квітковому ланцюжку, втіха побачити ще одну, несхожу на іншу квітку, змушувала мене озиратися на ту, яка дала мені цю втіху, – озиратися з удячністю, до якої домішувалася, як і до нової моєї надії, жага. Небавом я вже проводив з цими дівчатами цілі дні»

Марсель стає дорослим, але разом з тим мене турбує його аморфний вік, який складно визначити точно. Він нібито мудріший, ніж був, коли зустрів Жільберту, але такий же хворобливий, прив’язаний до бабусі, мрійливий і нерішучий. Він тому і втрачає час, що втрачає нагоди. Скільки разів він поривався щось зробити, а потім себе ж зупиняв. Бідолаха, так схожий на мене.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Марсель Пруст. На Сваннову сторону: Спогади Марселя, як і будь-яка абстрактна річ, позбавлені завершеної форми: йому спадає дитинство, проведене в Комбре і Парижі, та історія кохання Сванна, доброго знайомого родини.
Жоріс-Карл Гюїсманс. На причалі: Жак Мерль і його дружина Луїза їдуть з Парижа. Гюїсманс тверезими очима Жака зруйнував всі романтичні стереотипи щодо краси села і природи. Але не треба розчаровуватись в романі, якщо сам роман – про розчарування.
Марсель Швоб. Книга Монель: Збірка оповідань у пам’ять про дівчину, яку автор колись зустрів, а потім втратив. Ця книга – про ілюзорний світ, в якому прагнуть залишитися дівчата, на противагу тому, де вони змушені працювати, щоб вижити.

Немає коментарів:

Дописати коментар