Dropdown Menu

неділя, 13 січня 2019 р.

Бен Ааранович. Річки Лондона. Відгук

Бен Ааранович. Річки Лондона. Відгук

Наймагічніша країна? Безперечно Велика Британія. І не тільки через Гаррі Поттера. На островах досі вижили міфи віком в тисячі років, в основу яких лягли справжні події, свідком яких, мабуть, був Стоунхендж. Король Артур і лицарі Круглого столу досі захищають Альбіон від загарбників. А у шотландському озері Нессі кепкує з недоладних туристів. Але чи залишилось щось надприродне в сучасному мегаполісі, столиці держави, Лондоні?
Коли в центрі міста хтось з невідомих причин обезголовив чоловіка, констеблі Пітер Ґрант і Леслі Мей змушені чергувати на місці злочину до настання світанку. Констебль Ґрант зустрічає чоловіка, який стверджує, що бачив, як був скоєний злочин, але, на жаль, він не зможе дати офіційне свідчення. Справа в тому, що він привид.

«Іноді, якщо вам кажуть не ходити кудись, краще туди не ходити»

Попри всю неймовірність того, що сталося, Пітер Ґрант не має наміру нехтувати словами свідка. А тим часом він саме закінчує дворічне стажування, яке проходять всі новачки лондонської поліції перед розподілом у відділки на різні посади. Ґрант побоюється, що йому доведеться займатися паперовою роботою, але натомість його бере в якості помічника старший інспектор Томас Найтінґейл – як виявляється, єдиний легальний чарівник Лондона, який захищає спокій Її Величності від всього надприродного. Якщо вас цікавить, чи відомо їй про це, то я відповім: звісно.

«Щоб якось заспокоїти відвідувачів, зі стін на них витріщалися портрети шести останніх комісарів.
Сер Роберт Марк (1972-1977) мав особливо осудливий погляд. Я сумніваюся, що він вважає, ніби я роблю важливий внесок»

На думку Найтінґейла, вбивство скоїла не звичайна людина. І справді, коли Ґрант починає вивчати магію, йому це теж стає очевидно. Він знайомиться з міфічними істотами, вивчає найпростіші закляття і вчиться довіряти шостому чуттю.

«– Магія – це наче музика, – сказав Найтінґейл. – Кожен чує її по-своєму»

І якщо не вистачало того, що десь у Лондоні прокинувся злий дух, прихильники Батька Темзи і Матері Темзи починають сперечатися за територію. Щойно Пітер Ґрант познайомився з магічним світом Лондона, і ось він вже вимушений займатися справами, з якими не завжди справляються команди досвідчених фахівців.

«– Отже, Ви вважаєте, що Батько Темза пре на чужий район? – я запитав. За такого формулювання ці "боги" нічим не відрізнялися від наркоторговців»

Щиро кажучи, спочатку я переживав, що вийде так, що посередній письменник просто використає популярну після Джоан Ролінґ тему магії і, як часто буває, гарний задум буде зіпсований невмілим виконанням. Насправді ж тут достатньо прийнятних для мене жартів і мінімум кліше. Зрозуміло, є ученик, який потрапляє у дивовижний світ, який ховається під оболонкою справжнього, і всі очевидні події, які з цим пов’язані. Але Бен Ааранович попіклувався про те, щоб на цьому все скінчилося. Книга перш за все про розслідування вбивства, і саме цим переймаються персонажі в першу чергу, це головна сюжетна лінія. Є і другорядна лінія, є особисте життя Пітера Ґранта, є його навчання магії. Загалом все це переконало мене, що варто читати продовження.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Воґін Джарт. Фейфолкен: Писар Торбад Галзік замовив чарівне перо, в яке вселили дух даедри на ім’я Фейфолкен. Той виявився настільки могутнім, що будь-що, написане пером, ставало шедевром. Проте сила даедри почала лякати писаря.
Пітер Екройд. Лондон: Біографія: Лондон дійсно виглядає, як щось окреме, відірване від звичної для нас реальності. Характер Лондона неможливо пояснити, проте можна спробувати його пізнати.
Джоан Ролінґ. Гоґвортс: Неповний і ненадійний путівник: Перший розділ розповідає про те, які методи дістатися до замка перепробували за тисячу років і чому зупинили свій вибір на Гоґвортському експресі, а також звідки виникла ідея платформи 9 3/4.

Немає коментарів:

Дописати коментар