Dropdown Menu

середа, 23 січня 2019 р.

Шарлотта Бронте. Джейн Ейр. Відгук

Шарлотта Бронте. Джейн Ейр. Відгук
Авторка ілюстрації - Люсія Кальфап’етра

Історія Попелюшки 19-ого століття. Життя англійської сироти, побачене її очима, осмислене її думками і розказане її словами.

«Я зроблю все, що можу. Шкода, що докладені зусилля не завжди всіх задовольняють»

Джейн Ейр росте в родині своєї тітки, в якій ніхто її не любить. Хоч би як вона старалася, схоже, жодних старань ніколи не буває досить. Щоб вона нікому не докучала, у десятирічному віці її віддають в інтернат, де вона закінчує навчання, а потім працює вчителькою, поки не знаходить собі місце гувернантки в маєтку Едварда Рочестера. В новому для себе середовищі вона пізнає нові для себе почуття – приязнь до господаря вже здається чимось більшим. В той же час, якась таємниця прихована на третьому поверсі будинку. Найцікавіше, як завжди – чи не завадить ця загадка надіям на спільне життя Джейн Ейр і пана Рочестера?

«Що це за злочин, що жив у плоті в цьому ізольованому маєтку, що його не можна було ні вигнати, ні приборкати? Що це за таємниця, що то спалахувала вогнем, то розливалася кров’ю у найтемніші години ночі?»

Я хочу звернути увагу на три речі стосовно роману і зроблю це в тому порядку, в якому вони спали мені на думку. Почну з того, як Джейн намагалася всім догодити. Багато хто гідно оцінював її самопожертви і навіть намагався рівною мірою їй віддячити. Слід пригадати, як Ріверси першими віддають свої сили на її порятунок – світ не без добрих людей. Але через несправедливе ставлення таких людей, як її рідна тітка чи директор інтернату, всередині мене завжди все кипить. Вони уособлюють лицемірство і несправедливість – дві речі, які я не терплю найбільше. Може, тому й хотілося швидше дочитати, щоб дізнатися, як життя їх покарає?

«Така вже недосконала натура людини – такі ж плями є на диску найчистішої планети, але очі таких людей, як міс Скетчерд, бачать тільки ці дрібні вади і не помічають всієї яскравості небесної кулі»

Також мені до вподоби те, як Шарлотта Бронте скористалася думками Джейн Ейр, щоб переконати читачів в тому, хто з героїв гарний, а хто поганий. Серед них були ті, кого ми одразу б охрестили поганцями, якби внутрішній голос Джейн Ейр не втомлювався повторювати, що ніхто не досконалий, але це не означає, що можна втрачати віру в людей. Проте в когось все ж таки довелося.
Нарешті, попри захопливі події і очевидну, але милу, сюжетну лінію, мене дещо розчарували неодноразові щасливі несподіванки. Порятунок від смерті, родичі, шлюб – все це вискочило як чорт із землі (чи бог з машини). Я ціню спробу Шарлотти Бронте закінчити все на мажорній ноті – відповідно до вимог доби та жанру, але такі сюрпризи ніколи не падають з небес в руки.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Жоріс-Карл Гюїсманс. На причалі: Жак Мерль і його дружина Луїза їдуть з Парижа. Гюїсманс тверезими очима Жака зруйнував всі романтичні стереотипи щодо краси села і природи. Але не треба розчаровуватись в романі, якщо сам роман – про розчарування.
Маргарет Мітчелл. Звіяні вітром: Скарлетт О’Гара виросла вередливою і самовпевненою дівчиною, але дуже рано була змушена стикнутися із жорстокою реальністю. Відтоді вона думала тільки про те, як забезпечити себе і свою родину.
Вірджинія Вулф. Місіс Делловей: Книга є віддзеркаленням способу життя вищого прошарку британського суспільства після Першої світової війни. Стрижнем є розповідь про приготування Кларисси Делловей до прийому, який відбудеться у неї вдома ввечері.

Немає коментарів:

Дописати коментар