Dropdown Menu

понеділок, 14 травня 2018 р.

Ден Браун. Втрачений символ. Відгук


Ден Браун. Втрачений символ. Відгук

У попередніх двох книгах Роберт Ленґдон розгадував стародавні таємниці Рима і Парижа. Чи могли б ви повірити, що столиця Сполучених Штатів також приховує древні містерії? Проте Ден Браун, мабуть, зважив на молодий вік країни і не став пхати байки про ковчег або меч короля Артура, схований десь на вулицях сучасного мегаполіса. Він обрав щось сучасніше і попсове, зрозуміле американцям – масонство.
Професор Роберт Ленґдон прибуває в Капітолій на запрошення свого друга Пітера Соломона, проте дізнається, що насправді його обманули і Соломона тут немає. Гірше за це те, що він знаходить на підлозі так звану «руку філософів», яку безпомилково впізнає як справжню людську долоню того, хто його начебто запросив сюди. Ця долоня є містичним символом, який є першим кроком наступної подорожі Ленґдона до істини.

«Щойно було вручене офіційне запрошення. Хтось викликав Ленґдона відчинити містичний портал, який веде до світу стародавніх таємниць і прихованих знань»

На місці події одразу ж з’являється Інуе Сато, високопосадовець ЦРУ, яка, крім своєї швидкої появи, також дивує обізнаністю з тим, що відбувається. Ленґдона не залишає відчуття, що вона знає більше за нього: про містичне, масонів і приховані знання. Однак що ж насправді привело Сато на це місце у цей час, ми дізнаємось ближче до кульмінації книги. Дійсно, Ден Браун знає, коли час розкривати карти.

«Ленґдон знав, що правда буде спотворена. Так завжди буває по відношенню до масонів»

Одночасно ми дізнаємося про чоловіка, який взяв собі ім’я Мал’ах – так називають ангелів у юдейській традиції. Це він викрав і понівечив Соломона, а тепер хоче вбити його сестру Кетрін (про що поки ніхто не знає). А от погрози життю Пітера цілком суттєві. Мал’ах обіцяє вбити його, якщо Ленґдон не розтлумачить значення масонської піраміди, яка, як вважається, відкриває шлях до всіх знань, накопичених масонами. З Мал’ахом краще не жартувати: його зовнішній вигляд такий же огидний, як і його внутрішня сутність.

«Істота, яку спіймало світло фар, виявилася лисою тварюкою з голим торсом та шкірою з витатуйованою на ній лускою, символами і текстом»

Цей пригодницький роман знову дивує не тільки гострим сюжетом, але й глибиною пізнання автора. Ден Браун обирає широку тему окультного і фокусується на масонстві. Правда це чи вигадка, але ми пересвідчились, що з часів Відродження і донині ми буквально викопуємо з землі забуті знання наших предків. То чому ж не може десь існувати ціла бібліотека вкритих пилом таємниць?

«Яка вірогідність того, що ми досі живемо у темні віки і досі висміюємо натяки на "містичні" сили, які ми не в змозі побачити чи усвідомити? Історія, якщо вона хоча б чогось нас навчила, засвідчила, що дивні ідеї, з яких ми глузуємо сьогодні, одного дня стануть для нас загальновідомою істиною»

Знову повторюється тема протистояння релігії і науки (вона проходить наскрізь через всі книги). Подібно до першої книги, тут мова йдеться радше про поєднання двох протилежностей, цього разу у вигляді ноетики – науки про прихований потенціал людського інтелекту.

«Ми читали Біблію надто буквально. Нас вчать, що Бог створив людину за образом і подобою Своєю, але не тіло людське нагадує Господа, а наш розум»

Третій роман про Роберта Ленґдона «Втрачений символ» не отримав своєї екранізації, вірогідно, через те, що в ньому немає нічого екзотичного для американського споживача. Вулиці американської столиці для них рідні, а тема масонства звична, але це, можливо, й відштовхнуло продюсерів. (Не те щоб у книзі відсутні натяки на тисячолітні таємниці.)

«По всьому світові люди звертають очі до небес і чекають на Бога... не усвідомлюючи, що Бог чекає на нас»

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Ден Браун. Янголи і демони: Десь на території Ватикана заховали згусток антиматерії, який без необхідних умов для зберігання вибухне рівно за добу, перетворивши Святе місто на пустку. Тільки Роберт Ленґдон здатен знайти вибоховий пристрій.
Ден Браун. Код да Вінчі: Покійний куратор Луврського музею залишив після себе стежину з крихт. Роберту Ленґдону випадає можливість дізнатися таємниці протистояння Пріорату Сіону і Опус Деї, а також знайти напівміфічний Святий Грааль.
Жоріс-Карл Гюїсманс. Собор: Книга присвячена різноманітним аспектам католицького символізму. Які думки мали європейські містики і навіть перші Отці церкви про рослини, тварин, кольори і запахи – можна дізнатися тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар