Dropdown Menu

середа, 16 травня 2018 р.

Ден Браун. Інферно. Відгук


Ден Браун. Інферно. Відгук

Після нетривалої «відпустки» у Сполучених Штатах, тривалістю в одну книгу, Роберт Ленґдон повертається в Європу до своїх звичних обов’язків – розплутування таємниць і порятунку світу. Флоренція, Венеція і Стамбул приховують тисячолітні чари, а ще – крихти, якими професор Ленґдон слідуватиме за мільярдером, який хотів самотужки вирішити проблему перенаселення планети (однак його методи сподобаються не кожному).

«Винищення є коректувальним інструментом Бога. Запитайте себе, що наступило за Чорною смертю? Ми всі знаємо відповідь. Ренесанс. Відродження»

З першої сторінки стає зрозуміло, що трапилось щось неймовірне. Роберт Ленґдон чомусь опинився у Флоренції і зараз знаходиться в лікарні. Доктор Сієнна Брукс пояснює, що у нього короткочасна амнезія. Що ще неймовірніше, одразу ж починається гонитва. В палату вривається наймана вбивця Ваєнта, яка вже готова вбити Ленґдона. Йому і доктору Брукс вдається втекти. Вони дістаються оселі Брукс і після огляду знаходять у професора капсулу з позначкою біологічної небезпеки, а в ній – мініатюрний проектор, який показує мапу Дантового пекла у виконанні Боттічеллі.

«В одну мить твір Данте перетворив абстрактне уявлення про пекло на чітке і страшне видовище – інтуїтивне, відчутне і незабутнє. Нічого дивного в тому, що після видання поеми католицька Церква пережила велетенський наплив відвідувачів – наляканих грішників, які намагалися уникнути нового Дантового бачення підземного царства»

На цей час Ленґдон і Брукс вже переконані, що на професора ведеться полювання. Крім жінки-кілера, його розшукує американське посольство, флорентійські карабінери, а також невідомі спецпризначенці у чорному. Також ми дізнаємося про таємничий Консорціум – організацію, на яку працює Ваєнта. Вони забезпечують захист своїх клієнтів та їх прикриття.

«Протягом дванадцяти місяців Ваєнта займалася послугами підтримки того ж самого клієнта Консорціуму – ексцентричного генія з зеленими очима, який хотів лише "зникнути" ненадовго, щоби в його роботу не втручалися суперники і вороги»

І, як зазвичай, Роберт Ленґдон із черговою супутницею починає бігати старовинними вуличками міста (цього разу це італійська Флоренція), тікати від усіх, розплутувати загадки, засновані на історичному контексті і – щось новеньке – пригадувати два попередні дні, які, здавалося, повністю стерті з його пам’яті. Не порушуючи традицій цієї книжкової серії, Ден Браун знову розкриває мотиви персонажів аж наприкінці, до того ж знову непросто було визначити, хто є хто.

«Людство зараз кружляє у чистилищі зволікання, нерішучості й особистої жадібності... але кола пекла вже чекають, просто від нашими ногами, чекають, щоби поглинути нас»

Станом на завершення четвертої книги серія зливається в якусь одну загальну літературну масу, оскільки – сподіваюся, це помітно з попереднього абзацу – кожна книга побудована за одним і тим самим шаблоном. Ті нововведення, які додав автор цього разу, значного впливу не мали. У «Коді да Вінчі» він спробував зробити менший акцент на численні алюзії, окультизм тощо, в «Інферно» – навпаки, та суттєво не змінилося нічого. П’ята книга, одразу скажу, трохи відрізняється у цьому відношенні.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Ден Браун. Янголи і демони: Десь на території Ватикана заховали згусток антиматерії, який без необхідних умов для зберігання вибухне рівно за добу, перетворивши Святе місто на пустку. Тільки Роберт Ленґдон здатен знайти вибоховий пристрій.
Ден Браун. Код да Вінчі: Покійний куратор Луврського музею залишив після себе стежину з крихт. Роберту Ленґдону випадає можливість дізнатися таємниці протистояння Пріорату Сіону і Опус Деї, а також знайти напівміфічний Святий Грааль.
Ден Браун. Втрачений символ: З часів Відродження і донині ми буквально викопуємо з землі забуті знання наших предків. То чому ж не може десь існувати ціла бібліотека вкритих пилом таємниць?

Немає коментарів:

Дописати коментар