Dropdown Menu

неділя, 27 травня 2018 р.

Джеймс Меллеген Кейн. Відшкодування у подвійному розмірі. Відгук

Джеймс Меллеген Кейн. Відшкодування у подвійному розмірі. Відгук

Екранізація цього кримінального роману стала взірцем для жанру нуар і входить до переліку найкращих і найбільш значущих фільмів американського кінематографу. Роман, де співчувати немає кому, але і звинувачувати героїв недоречно, тому що життя перетворило їх на монстрів задовго до того, як вони зустрілися.
Страховий агент Волтер Гафф консультує Філліс Нірдлінґер щодо страхування від нещасних випадків, які можуть статися з її чоловіком. Відчуваєте, до чого це йде? Так-так, вона хоче нажитися на смерті свого чоловіка. Пані Нірдлінґер паморочить голову Гаффу і той пропонує їй сценарій, за яким вони отримають виплату одразу в подвійному розмірі і до того ж їх ніхто не запідозрить. Але ж подумайте самі, Гафф не міг миттєво скласти план, хіба що він вже неодноразово його обдумував сам.

«Я взяв милицю і, як гаком, підчепив нею його підборіддя. Я не скажу, що зробив після цього. Але через дві секунди він згорнувся на сидінні зі зламаними шийними хребцями без жодного сліду на ньому, крім зморшки просто над носом від держака милиці»

Деталі підготовки і реалізації злочину описувати марно. Вони тут несуттєві. Важливіше те, що назва роману має інше значення: обидва змовники все ж розплачуються за скоєне. Філліс насправді байдужа до Волтера, а Волтер нарешті усвідомлює, що Філліс просто використовує його у своїх цілях. І в певний момент обидва розуміють, що знають про темну сторону одне одного занадто багато, щоби спокійно співіснувати на цьому світі.

«Потрібна лише одна краплинка страху, щоб кохання обернулося на ненависть»

Однойменний художній фільм може вважатися культовим (над його сценарієм працював Реймонд Чендлер, сім книг якого я оглядав минулого року), та я не можу дати йому оцінку, бо не дивився. А ось книга справила на мене враження посереднього кримінального чтива. Глибини сюжету, персонажів і почуттів я не помітив взагалі. Самі цитати можуть бути найкращим відображенням того, яким виглядала вся книга.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Реймонд Чендлер. Вікно верхнього поверху: Філіп Марлоу розплутує клубок сімейних таємниць, в якому переплетені секрети двічі вдови, її сина Леслі, секретарки Мерл і навіть першого чоловіка, від якого вона отримала у спадщину свої статки.
Реймонд Чендлер. Дама в озері: До Філіпа Марлоу звертаються з проханням знайти Крістал Кінгслі, яку востаннє бачили біля озера, де вона часто відпочивали. Замість неї Марлоу знаходить там тіло жінки, яка віддалено нагадує місцеву жительку.
Патриція Гайсміт. Талановитий містер Ріплі: Один з талантів Томаса Ріплі полягав у тому, що він формулював свої думки так, що мав змогу фактично маніпулювати людьми. Одного разу він використав можливість прожити чужим життям.

Немає коментарів:

Дописати коментар