Dropdown Menu

понеділок, 5 березня 2018 р.

Ден Браун. Код да Вінчі. Відгук

Ден Браун. Код да Вінчі

Після захопливих і смертельно небезпечних пригод у Римі логічним продовженням історії буде розкриття загадок Парижа (і трохи Лондона). Роберту Ленґдону випадає можливість дізнатися таємниці протистояння Пріорату Сіону і Опус Деї, а також знайти напівміфічний Святий Грааль.

«Чоловіче его два тисячоліття панувало без нагляду свого жіночого еквівалента. Пріорат Сіону вважав, що саме це видалення святої жіночності з сучасного життя й спричинило те, що корінні американці хопі називають «кояніскаці» – «розбалансованим життям», нестабільну ситуацію, позначену війнами, підживленими тестостероном, розмаїттям жінконенависних товариств і щодалі більшою зневагою до Матінки-Землі»

В Парижі вбивають куратора Луврського музею Жака Соньє. Капітан поліції Безу Фаш запрошує професора символістики Роберта Ленґдона, який у цей час перебуває у французькій столиці, допомогти із розслідуванням, оскільки, очевидно, покійний Соньє залишив після себе стежину з крихт, яка тягнулася від «Мона Лізи», не менше.

«На жаль, да Вінчі був пустуном, який частенько бавився, тихцем покусуючи руку, яка його кормила. В багатьох його картинах на церковну тематику приховані символи, які не мають жодного стосунку до християнства – данина його власним переконанням і кивання пальцем у чоботі в бік Церкви»

На місці злочину Ленґдон знайомиться зі співробітницею відділу криптографії Софі Невьо, яка згодом повідомляє йому, що Соньє був її дідусем. Невьо вдається попередити Ленґдона, що той у небезпеці: Фаш навмисне запросив професора до музею, оскільки вважав того винним у вбивстві. Вдвох, Ленґдону і Невьо вдається вислизнути з Лувра і, розгадуючи зашифровані послання Соньє, дізнатися, хто був його вбивцею і на що він полював.

«Злочинці діяли передбачувано протягом першої години після втечі. Їм завжди було потрібно те ж саме. Транспорт. Житло. Готівка. Свята Трійця»

За допомогою знайдених підказок, втікачі встановлюють, що Жак Соньє був магістром таємничого братства Пріорат Сіону. Вони заволодівають скринькою із закодованою мапою всередині, але навіть удвох не можуть впоратися з нею. Їм потрібна поміч Лі Тібінґа – найбільшого знавця історії таємного товариства, Святого Грааля і Марії Магдалини. Разом вони доходять висновку, що їхній шлях повинен продовжитись вже у Сполученому Королівстві. Саме там, як вважають, був востаннє помічений Святий Грааль.
Ця історія продовжує перекручувати історичні факти і знущатися з людської віри. Ден Браун помістив всередині Ватикану спілку людей, які згодні на будь-які жертви, щоби позбутися свідчень існування Грааля. Не дивно, що офіційний Ватикан піддав книгу різкій критиці.

«Світ збожеволів, і багато де в Європі афішування своєї любові до Ісуса Христа було тотожним мішені, намальованій на даху вашої машини»

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Ден Браун. Янголи і демони: Десь на території Ватикана заховали згусток антиматерії, який без необхідних умов для зберігання вибухне рівно за добу, перетворивши Святе місто на пустку. Тільки Роберт Ленґдон здатен знайти вибоховий пристрій.
Жоріс-Карл Гюїсманс. Собор: Книга присвячена різноманітним аспектам католицького символізму. Які думки мали європейські містики і навіть перші Отці церкви про рослини, тварин, кольори і запахи – можна дізнатися тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар