Dropdown Menu

неділя, 26 липня 2020 р.

Джеймс С. А. Корі. Війна Калібана. Відгук

Джеймс С. А. Корі. Війна Калібана. Відгук

Не впевнений, чи то авторам не вдалося написати продовження настільки ж якісним, як першу книгу, чи то я читав його прискіпливіше, тому що цей роман доведеться перекладати саме мені.
Згадаймо ж, що було в «Левіафані» (обережно, тут спойлери). Астероїд Ерос поглинула ворожа чужоземна протомолекула, яка змінює структуру всіх живих організмів. Ця зараза загрожувала також іншим планетам, але Ерос вдалося спрямувати на Венеру. Під товстим шаром атмосфери цієї планети протомолекула росла і чекала. А людство не могло нічого вдіяти, тільки спостерігати.
Через рік після «інциденту» на Еросі одна-єдина потвора, заражена протомолекулою, з’являється на Ганімеді – хлібниці всіх зовнішніх планет. Однак її нападу вистачає, щоб підігріти конфлікт між Марсом і Землею. Ганімед майже зруйнований, хитка стабільність в системі під загрозою, а протомолекула, схоже, повертається. За порятунком людства ми стежимо з-за плеча того ж ідеалістичного капітана Джима Голдена; Крісджен Авасарали – єдиної, хто в Канцелярії ООН не втратив здоровий глузд; сержантки Боббі Дрейпер з марсіянської космопіхоти; і науковця Пракса Менґа, який просто шукає доньку, яка загубилася під час конфлікту на Ганімеді.
Можливо, цій книзі не вистачає напруги. В центрі першого тому був захоплений протомолекулою Ерос, описи побачених героями жахіть затримували на собі увагу. У другому ж вона розпорошується. Війна ніби й нависає десь за обрієм, але до чогось серйозного призводить тільки раз по раз. В кількох останніх розділах є спроба філософського осмислення і є несподіваний закрут в останніх абзацах, але в цілому це не рівень першої книги.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Джеймс С. А. Корі. І прокинеться Левіафан: В неозначеному майбутньому люди колонізували Марс, деякі супутники і астероїди, освоюють Венеру. Проте ніколи не пізно довести, наскільки ненадійним є наше панування.
Ден Сіммонс. Гіперіон: На планету Гіперіон насуваються Вигнанці. Туди також прямує семеро паломників. За звичаєм, одного з них чекає здійснення бажання, а інших – смерть. І саме від них залежить доля людства.
Орсон Скотт Кард. Гра Ендера: Людству двічі вдається перемогти інопланетну расу жучар. Міжнародний космічний флот готує армію, яка назавжди покінчить із загарбниками. Можливо, один з учнів – Ендер Віґґін – є останньою надією людства.

Немає коментарів:

Дописати коментар