Dropdown Menu

вівторок, 4 липня 2023 р.

Хосе Доносо. Розпутний птах ночі. Відгук

Хосе Доносо. Розпутний птах ночі. Відгук

Перший розділ, думки: що це за вінегрет? Заключний розділ: це геніально. Книга дуже незвичайна, чим відлякує і так само приваблює. Хто б що не казав, сюжет тут є, але не переповідатиму його. Краще дати коротке пояснення, інакше об цю цеглину можна зламати голову.
Отже, візьмімо персонажа з прізвиськом Німенький. Уявімо, що в тому, що він розповідає, розмивається межа між дійсністю і уявою. Одне переходить в інше, і цей перехід не завжди очевидний. Так само розмивається межа між дійсністю і минулим. За помахом руки персонажі або зникають, або і перевтілюються на когось із іншої епохи. Таким чином вся дійсність переписується. І не раз. Протягом пів тисячі сторінок Німенький намагається позбутися минулого і саме ці трансформації і реєструються нами як мішанина подій та імен.
Події перемикаються з монструарію, в якому дон Аскойтіа доручив виродкам виховувати свого потворного сина – останнього нащадка славетного роду, зведеного нанівець; і переходять до капеланії, що служить притулком для старих, які здебільшого втратили клепку. Серед старих, здвигнутих баб ховається Німенький, який намагається мститися за своє минуле, проте воно його щоразу наздоганяє, бо у ненадійного оповідача змінюється все і водночас нічого.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Ґабріель Ґарсія Маркес. Сто років самотності: У світі, де магія переплітається з реальністю, покоління за поколінням потрапляло у ту саму пастку, поки нарешті не народився той, хто, як вважалося, мав би відкрити нову сторінку в історії роду.
Хорхе Луїс Борхес. Книга Піску. Пам’ять Шекспіра: Крім Борхеса-фантаста, в цій книзі присутній ще й Борхес-реаліст, оповідання якого написані не менш майстерно. Але, в той же час, тут немає елітарних творів, тому книга підходить для знайомства з автором.
Кейт Аткінсон. За лаштунками в музеї: Рубі Леннокс здається, що в її будинку живуть привиди минулих поколінь. На плечах Рубі лежить важче завдання, ніж було в її попередниць – знайти вихід з лабіринту безперервних страждань.

Немає коментарів:

Дописати коментар