Dropdown Menu

вівторок, 13 червня 2023 р.

Пітер Екройд. Квір-місто: Гей-Лондон від римлян до сьогодення. Відгук

Пітер Екройд. Квір-місто: Гей-Лондон від римлян до сьогодення. Відгук

У своїй біографії Лондона Пітер Екройд писав, що лондонці ледь не генетично схильні до бунтарства. І якщо якесь місто і заслужило на свою історію відступників від «традиційних» норм, то це саме Лондон.
Слово «квір» – це термін-парасолька для всіх людей, хто не є гетеросексуальними або цисгендерними. Виходить якась купа-мала. У «Квір-місті» – те саме: і геї, і лесбійки, і трансвестити, і трансгендери. Найдивніше, що тут доволі багато згадується і педофілія – адже ж треба її кудись припхнути, а термін «квір», на щастя, розмитий.
Загалом, мене дуже непокоїло, що всю книгу автор забагато фокусувався на сексі й криміналі тощо, проте я зрештою зрозумів, що:
1) ці аспекти настільки відмінні для квір-людей, тому що решта суспільства ідентифікувала їх саме через них;
2) немає сенсу шукати відмінності в якійсь рутині, адже квір-люди - такі ж люди, як і решта.
А якщо підсумувати, то виходить, що Лондон майже завжди був толерантним містом, гайки почали закручувати десь аж в 18 столітті, в 19 ввели смертну кару, і гомофобія процвітала до середини 20 століття. Зараз квір-спільнота навіть дещо втрачає свою виразність, бо реінтегрується в загальне суспільство.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Пітер Екройд. Лондон: Біографія: Найповніша історія-біографія, яка розповідає про все – від фортеці римлян до першого мегаполіса на планеті. Тут згадані найменші подробиці характеру міста, яке неможливо пояснити, проте можна спробувати його пізнати.

Немає коментарів:

Дописати коментар