Dropdown Menu

вівторок, 10 січня 2023 р.

Джаспер Форд. Справа Джейн Ейр. Відгук

Джаспер Форд. Справа Джейн Ейр. Відгук

Вперше я читав цю книгу ще до того, як прочитав «Джейн Ейр». Змушений визнати, що краще її читати після – все буде зрозуміліше і кумедніше. Хто б міг подумати.
Це перша книга серії про детективку П’ятницю Наступну (тут взагалі багато дивних імен, а про це конкретне буде трохи нижче). В альтернативному світі, де Кримська війна триває вже понад сто років, учені воскресили додо, а Британією керує безпринципна корпорація, П’ятниця працює у відділі спеціальних операцій, який займається злочинами, пов’язаними з літературою, як-от розповсюдження фальшивих продовжень відомих творів.
Ахерон Аїд, третій найнебезпечніший злочинець у світі, викрадає рукопис одного з творів Чарлза Діккенса. Це вже катастрофа в масштабах культурних кіл, проте наслідки можуть мати світовий масштаб. Ахерону якось вдається перенести другорядного персонажа зі сторінок книги в реальний світ, і його мертве тіло, знайдене поліцією, свідчить, що для злодіянь Ахерона тепер немає меж. Тож можна зазіхнути і на «Джейн Ейр».
Про імена. Ім’я Ахерон звучить доволі нормально. А от прізвище Hades я вирішив не транскрибувати як Гейдіс, а транскодувати як Аїд, бо в книзі багато промовистих імен, які все одно не звучать правдоподібно.
Прізвище Наступна (Next) принаймні звучить по-українськи і може змінюватися за родом. Однак ім’я Thursday (Четвер) довелося змінити. У книзі не наводиться причини, чому її назвали саме Четвер, тому, думаю, не гріх замінити це ім’я на таке, що має жіноче закінчення. Її матір звати Середою, тому залишається лише три варіанти, серед яких я обрав найближчий за часом до четверга.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Джонатан Л. Говард. Картер і Лавкрафт: Коли-небудь здавалося, ніби ви не в своєму часі або взагалі не в своєму світі? Може, це тому, що в 20-их роках минулого століття Г. Ф. Лавкрафт і Рендольф Картер перевернули світ догори дриґом.
Чайна М’євіль. Останні дні Нового Парижа: Під час Другої світової в Парижі вибухнула «бомба сюрреалізму»: картини ожили. А німці укладають угоду з Пеклом, яке відряджає на поверхню свої створіння.
Саньї Дін. Поїдачі книг: В Британії є шість родин, які харчуються книгами. Але такий обмежений генофонд призводить до виродження популяції, і жінки стають ходячими матками. Девон не бажає миритися з долею і тікає зі своїм сином.

Немає коментарів:

Дописати коментар