Dropdown Menu

субота, 7 грудня 2019 р.

Ніл Стівенсон і Ніколь Ґалланд. Злет і падіння ДОДО. Відгук

Ніл Стівенсон і Ніколь Ґалланд. Злет і падіння ДОДО. Відгук

Що як існує наукове обґрунтування магії – тобто її відсутності?
Мелісанда Стоукс була тільки рада, коли майор Трістан Лаєнс запропонував їй полишити викладання в Гарварді і за великі гроші перекласти документи для таємної державної організації, яку він представляє. Історичні свідчення підтвердили здогадки секретного крила армії, що колись існувала магія і хтось намагається її воскресити. Щоб Сполучені Штати обігнали у цьому весь світ, ДОДО (Департамент особливих діахронічних операцій) звертається до професора на пенсії, який здатен створити середовище, в якому можлива магія, починає співпрацювати з останньою відьмою на планеті, яка сама знаходить протагоністів, і перетворюється з двох ентузіастів на мультимільярдну організацію, яка шукає практичне застосування магії (зазвичай для потреб військових).

«Дорогий читачу, ускладнення присутні завжди. Кожного бляха разу»

Я з дитячим захопленням читав перші розділи і проковтнув кінець, але те, що було між ними, не справило на мене особливого враження. Автори занадто захопилися наданням автентичного вигляду цій розповіді: вона подається у вигляді щоденників, листів, чатів. Третя з п’яти частин взагалі спрямована не на розвиток сюжету, а на свідчення того, як тісне коло друзів розширилося до бюрократичної, але потужної корпорації. Це дуже сповільнює читання. Однак роман ще примітний тим, що найвагомішим наслідком використання магії, схоже, тут стало повернення Криму Україні.

«Так, генерале Фрінк, сьогодні Крим – це частина України. Може, Ви маєте той же туманний спогад, що і я, і він швидко згасає, про російське вторгнення, якого ніколи не було. Ніби воно нам наснилося, а спогад про сон розвіює конкретніша реальність нового дня»

Вторгнення, якого не було. Українці відчують в цьому додаткову іронію.
Незаповнені пробіли натякають на можливе продовження роману. Або ж автори, як і я, гадають, що не варто бути всевидющими, а краще дати певну волю фантазії читача.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Джонатан Л. Говард. Картер і Лавкрафт: Коли-небудь здавалося, ніби ви не в своєму часі або взагалі не в своєму світі? Може, це тому, що в 20-их роках минулого століття Г. Ф. Лавкрафт і Рендольф Картер перевернули світ догори дриґом.
Бен Ааранович. Річки Лондона: В центрі міста хтось обезголовив чоловіка. Констебль Пітер Ґрант зустрічає свідка, який стверджує, що бачив, як був скоєний злочин, але, на жаль, він не зможе дати офіційне свідчення. Справа в тому, що він привид.

Немає коментарів:

Дописати коментар