Dropdown Menu

пʼятниця, 10 січня 2020 р.

Артем Чапай. Дивні люди. Відгук

Артем Чапай. Дивні люди. Відгук

Артему Чапаю довелося влізти в шкуру неандертальця, щоб показати людяність. Хто в цьому винен – автор чи все ж люди? Наприклад, Вінстону Груму довелося зробити щось подібне з Форрестом Гампом, щоб відмежувати ідіота від дурнів, але тут різні акценти.
Якщо перетерпіти сумбурні дитячі спогади Стьопи Вовка – головного героя «Дивних людей» – і дістатися до оповіді про нормальне (ніби) життя, коли вже не так часто звертаєш увагу, чиє воно саме, то читати стає значно легше. У Чапая менше абсурдності, ніж у Грума, але все одно він описує багато дивних людей і дивних речей, які з ними кояться. Стьопа потрапляє в трагікомічні ситуації, це не дає занудьгувати, і тема домашнього насильства (і не тільки домашнього) – це те, від чого не можна відвертати очей, але найбільше мене зачепили два монологи.
Це, власне, крик душі двох митців – Богдана-порнографа і Анатолія Омеляненка. Богдан прагне до високого мистецтва, але змушений знімати маскульт. Поет Омеляненко побував на вершині, побачив, що там нічого ловити, і спустився на дно. І якось так виходить, що Стьопа Вовк розповідає про дивних людей, які разом складають Україну (це, я зрозумів, основний задум автора), а я залишився з митцями, і для мене ця книга – про верх і низ, про екстремуми нашого життя.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Вінстон Грум. Форрест Гамп: Пригоди Форреста Гампа – це зайвий доказ того, яким абсурдним інколи може бути життя. Проте також це нагадування, що можливості чекають на нас за кожним поворотом, просто не слід одразу від них відмовлятися.
Вінстон Грум. Гамп і компанія: Найуспішніший дурень знову підкорює світ. Проте Форрест вже не здавається обдарованим ідіотом, він все більше змахує на телепня-невдаху, страждання якого заслужені.
Сергій Бут. Аляска: Рятувальника Антона прямо в гідрокостюмі доставляють до психіатричної клініки у відділення для найважчих випадків. Там він має намір вилікуватися від нападів галюцинацій, але стикається з каральними методами вітчизняної медицини.

Немає коментарів:

Дописати коментар