Dropdown Menu

вівторок, 26 листопада 2019 р.

Стівен Хокінг. Короткі відповіді на великі питання. Відгук

Стівен Хокінг. Короткі відповіді на великі питання. Відгук

Стівен Хокінг помер у мій день народження. Того ж числа і місяця народився Альберт Ейнштейн. Мені здається, я зайвий у такій компанії і більше пасую до іншої особи, яка народилася 14 березня, – Саші Грей, адже я сам займаюся порнографією, хоч і словесною. Втім, Хокінг теж нею не гребував.

«Хотів би я відкрити лапки і пригостити вас афоризмом Лапласа, але маркіз так майстерно плете макраме непролазнопідрядної прози, що дає фору Прусту»

(Тут і далі цитати з книги Стівен Хокінг. Короткі відповіді на великі питання / пер. з англ. М. Климчука. – Х. : Вівсянка, 2019. – 224 с. – ISBN 978-966-97777-2-0.)
Так, Пруст мене все ще переслідує.
У своїй останній книжці Хокінг не заглиблювався у наукові теорії (зрештою, її назва – самоочевидна). Він розповів про речі, які турбують тих, хто намагається зазирнути у майбутнє чи радше йти у ногу із сучасністю, бо провідні уми зараз саме і займаються тим, що творять майбутнє.

«На моїй пам’яті світ ніколи не був таким розхитаним, як тепер. Багато людей у соціальному й економічному плані почуваються так, ніби їх списали на берег. Вони починають дослухатися до солодких обіцянок політиків-популістів, котрі не мають досвіду державного управління і не факт, що здатні ухвалювати розумні рішення в умовах кризи»

Чому мене не дивує, що чільні мислителі сьогодення – це саме науковці? Державотворці і митці, які займали цю нішу впродовж минулих століть, зараз попсувались (pun intended). Хто був останнім письменником, який вплинув на світогляд широкого загалу? Камю, Еко? А політиків взагалі згадаєте? Митці гребуть гроші лопатою, а політики змагаються у дурощах. Залишаються науковці.

Приклад типографічної гри

Судячи з прочитаного, Хокінга цікавила доля людства не менше, ніж космос. У книзі він приділив багато уваги утворенню Всесвіту, чорним дірам, освоєнню інших планет. Однак знайшов час помізкувати про генну модифікацію, співіснування зі штучним інтелектом і можливістю порятунку людства. І все це простими, зрозумілими словами.

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Орсон Скотт Кард. Промовець від імені мертвих: Через три тисячі років подорожей Ендер досі переймається долею жучар. Крім того, що він охороняє лялечку їхньої королеви, тепер він хоче врятувати свинок, так би мовити, замолити свої гріхи.
Френк Герберт. Месія Дюни: Пол Атрейдес передбачав майбутнє, охоплене полум’ям війни, тому обрав найбезпечніший шлях – одруження на доньці імператора. Через дванадцять років він все одно опиняється у становищі, яке прагнув відвернути, але не зміг.
Айзек Азімов. Роботи світанку: Світи позаземців у роздумах, чи дозволити численним як сарана землянам освоювати космос: саме від Бейлі залежить, чи перекриють кисень тим, хто ще спраглий до нового, чи ні.

Немає коментарів:

Дописати коментар