Dropdown Menu

неділя, 25 листопада 2018 р.

Френк Герберт. Єретики Дюни. Відгук

Френк Герберт. Єретики Дюни. Відгук

В «Єретиків Дюни» є три суттєві недоліки. По-перше, зацикленість Герберта на тих самих сюжетних ходах. По-друге, зацикленість на політичній складовій всесвіту Дюни. По-третє, коли вже все було сказано, слід було зупинитися, а не продовжувати писати нові книжки, тільки щоб описати в них події, які ну неможливо розтягнути на цілий роман.
З часу правління Лето ІІ Атрейдеса пройшло півтори тисячі років. Після, здавалося б, вічного правління Тирана людство звільнилося від його заходів стримування і розпорошилося всесвітом. Пройшли століття, і багато хто з них повернувся на планети своїх предків, щоб взяти владу у свої руки. Але, як завжди, такі питання не вирішуються лише зброєю. Знано важливіша кулуарна гра.

«За моїми підрахунками, реформатори принесли більше горя, ніж будь-яка інша сила в історії людства»

На планеті Ракіс (колишній Арракіс) народжується дівчинка Шіана – прямий нащадок Сіони з попередньої книги і Атрейдесів взагалі. Шіана начебто вміє розмовляти з піщаними черв’яками, які, я нагадаю, відділилися від Лето ІІ перед його смертю. Матріархальний орден Бене Джессерит бачить в ній загрозу, тому вони планують взяти дівчину під контроль завдяки останньому клону Дункана Айдаго, який саме зростає на планеті Ґамму (колишній Ґіді Прайм). Шіана і Дункан – лише підлітки, але в них тече давня кров і вони здатні на більше, ніж будь-хто може уявити.

«Виринаючи зі спогадів, Одраде щоразу мала нові сумніви, чи була Шіана її полотном. Хто з них твір, а хто митець?»

Дюна знову вкрита пісками пустелі, в яких повзають черв’яки. За долю людства все ще сперечаються Бене Джессерит, Бене Тлейлаксу та іксіанці. Дункан Айдаго досі відмовляється відійти в анали історії. Мені здається, Герберт хотів повернути початковий стан речей, трохи пограти з улюбленими героями і додати одну чи дві нові думки, але не зрозумів, що подібна санта-барбара не принесе йому успіху. Я б дочитав серію до кінця, але автор все далі занурювався у політику. В цій книзі її більше, ніж фантастики. Тому час читати щось інше.

«Той, за ким спостерігають, не бачить, - подумав Теґ. А в Спостерігачів - мільярди очей»

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Френк Герберт. Бог-імператор Дюни: Галактичною імперією править піщаний черв віком 3,5 тисячі років. Це саме та жертва, на яку пішов Лето ІІ Атрейдес, щоб врятувати людство від повного знищення.
Френк Герберт. Діти Дюни: Дюна перетворилася на гербертівський Макондо. Мертвий барон Владімір Гарконнен досі планує знищити Атрейдесів, в пустелі все ще блукає привид Муад’Діба, а Лето II ладен чекати не сто років, а чотири тисячі.
Френк Герберт. Месія Дюни: Пол Атрейдес передбачав майбутнє, охоплене полум’ям війни, тому обрав найбезпечніший шлях – одруження на доньці імператора. Через дванадцять років він все одно опиняється у становищі, яке прагнув відвернути, але не зміг.

Немає коментарів:

Дописати коментар