Dropdown Menu

четвер, 2 серпня 2018 р.

Френк Герберт. Діти Дюни. Відгук

Френк Герберт. Діти Дюни. Відгук

Дюна перетворилася на гербертівський Макондо. Мертвий барон Владімір Гарконнен досі планує знищити Атрейдесів, в пустелі все ще блукає привид Муад’Діба, а Лето II ладен чекати не сто років, а чотири тисячі.
Дев’ять років тому сліпий імператор Пол-Муад’Діб пішов на вірну смерть у пустелю і залишив спадкоємцями престолу своїх дітей – Лето і Ґаніму. До настання повноліття регентом виступає їхня тітка Алія, яку підозрюють в одержимості, тобто нею керує хтось з її предків, які живуть у ній (Алія такою народилася через те, що її мати Джессіка під час вагітності спожила велику дозу меланжу – прянощів з надзвичайними властивостями).

«Піщані черви не перетинатимуть водойми – вода їх отруює. Шкода, що в моєму мозку немає такого ж бар’єру, вона подумала»

Орден Бене Джессерит досі плекає надію вивести надлюдину. З Полом їм цього не вдалося, і вони його втратили. Проте залишаються його діти. Вони відправляють Джессіку, яка повернулася до них після розриву, на Арракіс, і вона повинна втілити їхній задум у життя. В той же час, нащадки попереднього імператора, якого скинув Пол, планують вбивство дітей. Лето змушений тікати в пустелю, а Ґаніма неформально стає заручницею Алії.

«Він міг знову перетнути цю пустелю, але куди приведе його втеча? Ця думка була не краща за стоячу воду – вона не тамувала спрагу»

Кожна фракція і кожна дійова особа має свої плани. Алія спрямовує імперію в безодню. Бене Джессерит намагаються врятувати гени, які відбирали багато тисячоліть підряд. Дім Корріно хоче повернути собі трон. Джессіка роздумує, як обвести всіх навколо пальця. І ніхто не зважає на самих дітей, попри те, що вони, як і Алія, є до-народженими, тобто володіють більшим досвідом, ніж всі інші разом узяті, і тримають в голові значно ширший план. Поки інші шукають свою вигоду, Лето починає втілювати свою «Золоту путь».

«Не сучасність впливає на майбутнє, о дурню, а майбутнє породжує сучасність. Ти все плутаєш. Оскільки майбутнє вже визначене, то послідовність подій, які забезпечать це майбутнє, незмінна і неминуча»

«Золота путь» – це той єдиний варіант майбутнього, за якого виживе людство. Поки різні конфліктні сторони вирішують свої навіть довгострокові, але невічні, завдання, Пол залишається єдиним, хто дивиться у далеке майбутнє.
Ще важливішу роль починає відігравати мислення персонажів і гра інтелектів. В цьому світі думки стали ледь не такими ж промовистими, як дії і слова, але, як у випадку з діями і словами, не кожен вміє правильно тлумачити думки, а тим паче створювати з них загальну картину того, в якому напрямку рухається людство. Пол вмів, але після побаченого обрав смерть. Лето теж бачить і заради людства йде на жертву.

«Його батько мав рацію – намагаючись отримати цілковитий контроль над всесвітом, ти просто будуєш зброю, якою всесвіт колись здолає тебе»

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Схожі дописи:
Френк Герберт. Месія Дюни: Пол Атрейдес передбачав майбутнє, охоплене полум’ям війни, тому обрав найбезпечніший шлях – одруження на доньці імператора. Через дванадцять років він все одно опиняється у становищі, яке прагнув відвернути, але не зміг.
Френк Герберт. Дюна: Молодий Пол Атрейдес розглядається як потенційний месія для народу фрименів з одного боку і для ордену Бене Джессерит – з іншого. Френк Герберт створив всесвіт, який можна порівняти хіба що з тим, який створив Толкін.
Айзек Азімов. Роботи та Імперія: Позаземці, які ще два століття тому мали повний контроль над землянами, а тепер лише безсило споглядають, як переселенці покидають рідну планету і освоюють нові світи, ще не полишили спроб повернути собі колишню велич.

Немає коментарів:

Дописати коментар