Dropdown Menu

пʼятниця, 19 січня 2018 р.

Наталія Клименко і Павло Мельник-Крисаченко. Українська легко! Відгук

Наталія Клименко і Павло Мельник-Крисаченко. Українська легко!

Якщо ви не бачили цих язичків-лепетунів, ви не хочете знайти українську мову, не бажаєте правильно (але не «вірно») розмовляти українською, по-українському, по-українськи. Ця книжечка припаде до душі і дітям, і дорослим, тому що по-простому пояснює причину виникнення багатьох помилок і на прикладах демонструє шляхи їхнього усунення (чи все ж таки «їх усунення» – дізнаєтесь на 35-ій сторінці).
Ця книга зацікавила мене з двох причин. По-перше, при нагоді хочеться мати посібник з найнеобхіднішими правилами правопису. Інколи виникають сумніви навіть щодо найпростіших випадків уживання певних слів чи виразів. Тепер є змога швидко пересвідчитись, наскільки добре я знаю мову. По-друге, це зразок унікальної бізнес-ідеї. Із джерел, які знаходяться у вільному доступі, автори відібрали найцікавіше і оздобили неповторними ілюстраціями. Тобто, з одного боку, жодного нового контенту вони не створили, однак, з іншого боку, надзвичайно креативно підійшли до його подачі. До речі, книгу цю я купив у магазині ділової літератури за найнижчою ціною – це наче натяк на те, до якого жанру вона повинна належати.
Книга складається із семи розділів. Перший і найдовший – «Антисуржик». В ньому детально пояснюються численні випадки вживання українських відповідників до російських чи спотворених слів суржика. Це єдине зауваження до книги: з назви розділу вже зрозуміло, про що він, тож немає сенсу постійно наголошувати, що той чи інший вираз – це суржик, калька чи росіянізм. Далі розділ «Наголос» – для мене це, наприклад, найскладніше. Потім «Пароніми, омоніми», де вчать розрізняти схожі за написанням слова. За ним – «Синоніми» – щоб розширяти словниковий запас. Після цього йде коротенький розділ «Правопис», що пояснює, чи пишуться слова окремо, чи разом. Розділ «Фразеологізми» присвячений усталеним виразам, а «Цікавинки» – усьому, що не увійшло до попередніх.
Дуже потрібна книжка, якою я буду почасти користуватися, хай на задньому звороті надруковано, що це популярна література. Подібні книжки необхідні кожному, однак проблема полягає в тому, що жодна з них не охоплює всіх питань. Єдине слушне рішення – накопичувати досвід і джерела знань.

10 уявний ідеал
9 найкраща книга в моєму житті?
8 почесне місце на полиці
7 обов’язково до прочитання
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Немає коментарів:

Дописати коментар