Dropdown Menu

вівторок, 5 грудня 2023 р.

Ірина Вільде. Сестри Річинські. Відгук

Ірина Вільде. Сестри Річинські. Відгук

Перші кількасот сторінок взагалі не фокусуються на сестрах, а здебільшого на їхньому батьку Аркадію і на комуністі Бронку Завадці. Проте коли Аркадій помирає, залишаючи дружину і п’ятьох дочок із порожнім коритом, їм доводиться шукати власне місце у житті. Роман називається «Сестри Річинські», але десь третина його – про Завадку. Також чимало написано про другорядних персонажів, ніби Вільде, щоб ті не були картонними, розписала їхню передісторію, не знала, що з цього залишити у фінальній версії, і втулила туди все. Читаєш пару десятків сторінок про персонажа… А для чого? Щоб хтось із головних героїв потім згадав, що чув щось про такого і такого. Попри це, книжка читалася ледь не легше за все, що було в мене цього року. Дуже захоплює слідкувати за тим, як життя повелося з персонажами, особливо різні долі сестер: до когось ставишся прихильно, до інших – мінливо, а від когось сподіваєшся тільки найгіршого. Якщо одним реченням, то це міжвоєнна західноукраїнська хроніка, відбита на одній родині.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Валер’ян Підмогильний. Місто: Степан залишає село, щоби підкорити столицю. Він переростає все нові етапи і не може вдовольнятися минулим. Відчуття успіху в нього занадто скороминуче, а розчарування наздоганяє швидше, ніж наступає розрада.
Іван Франко. Борислав сміється: Антисемітський і антикапіталістичний твір. Може, Франко просто хотів передати «дух часу», але ж всіх євреїв він показав негативними персонажами. Щоправда, серед українців теж майже немає безгрішних.
Григорій Тютюнник. Вир: Українське село 30-40-х років. Колективізація і війна. То радянська влада підгинає під себе селян, то нацисти. Багато возвеличується радянщина, а з вуст персонажів-українців навіть лунає щось про непокірність руського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар