Dropdown Menu

неділя, 28 лютого 2021 р.

Чимаманда Нґозі Адічі. Нам усім варто бути феміністами. Відгук

Чимаманда Нґозі Адічі. Нам усім варто бути феміністами. Відгук

Прочитано в рамках проекту Африка.
 
Авторка: Чимаманда Нґозі Адічі (Chimamanda Ngozi Adichie)
Країна походження: Нігерія
Назва оригіналу: We should all be feminists
Мова оригіналу: англійська
Рік публікації: 2012, 2015
Рік перекладу: 2017, 2016
Перекладачка: Олена Гапак, Олександра Гординчук
Видавництво: TED, METAPHORA
 
Загалом, у цій TED-промові розглядається те ж питання, що і в «Любій Іджавеле» – рівність статей: чому за однакових умов, з однаковою освітою, з однаковою вихідною точкою у жінок і чоловіків різні можливості, різні доходи, різне до себе ставлення. Чому у світі, де вже не треба бути найсильнішим, щоб тримати владу, ця влада досі належить здебільшого чоловікам. І чому хлопчиків та дівчат досі виховують у цих традиціях.
Існує також переклад однойменного есею, написаного за цією промовою, за який Олександра Гординчук здобула перемогу на літературній премії METAPHORA.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Чимаманда Нґозі Адічі. Люба Іджеавеле, або Феміністичний маніфест у п’ятнадцятьох пропозиціях: Ця маленька книжечка змусила до багатьох роздумів. Стосувалися ці думки того, чому я розумію написане, але це треба комусь пояснювати?
Чимаманда Нґозі Адічі. Моя мати, навіжена африканка: Сім’я Ралінду переїхала з Нігерії до Філадельфії. Ралінду ходить у школу і для неї дуже важливо почуватися там своєю. Проте її мати не розуміє, чому вона нехтує традиціями своїх предків з народу іґбо.
Чимаманда Нґозі Адічі. Небезпека єдиної точки зору: У цій промові Адічі знову звертається до теми стереотипів. Проблема не в тому, що вони неправдиві, а в тому, що вони не показують повної картини. Неможливо зрозуміти річ, розглядаючи її тільки з одного боку.

Немає коментарів:

Дописати коментар