Dropdown Menu

неділя, 9 серпня 2020 р.

Ден Сіммонс. Ендіміон. Відгук

Ден Сіммонс. Ендіміон. Відгук

Чого бракує третій книзі? Бракує дій. Головні герої протягом кількасот сторінок гасають по різним зоряним системам, щоб наприкінці вступити у нерівний двобій. Попередні книги тримали у напрузі більше.
Спойлери до перших книг. Майже через три століття після подій попередніх частин людство занурилося у своєрідні Темні віки. Штучний інтелект прогнали, швидке пересування між світами відсутнє, Вигнанці спустошили багато планет, розрізнені світи потроху об’єднує Церква, якій відкрилася таємниця вічного життя. На Гіперіоні живе Рол Ендіміон. Йому доводиться рятувати 12-річну Енею, на яку полює Церква, вважаючи, що дівчинка призведе до загибелі всього людства.
Що здивувало? Що за штучним інтелектом ховається ще сильніший гравець. Тобто повторюється ідея попередніх книг про те, що за кожним лялькарем ховається інший лялькар. Сама ідея невідомої сили цікава тільки тим, що вона справді невідома. Але повторення тієї ж ідеї протягом трьох книг навряд чи виправдовує себе. Особливо, якщо врахувати, наскільки вони товсті, і те, що є ще четверта, найоб’ємніша. І це нагадує самокатування. Буду дочитувати, просто щоб дізнатися, чим все закінчилося.
 
10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою
 
Читайте також:
Ден Сіммонс. Гіперіон: На планету Гіперіон насуваються Вигнанці. Туди також прямує семеро паломників. За звичаєм, одного з них чекає здійснення бажання, а інших – смерть. І саме від них залежить доля людства.
Ден Сіммонс. Падіння Гіперіона: Йде війна між Гегемонією і Вигнанцями, а поза нею – боротьба кожного паломника за своє щастя, свою ідею. І довгий час йде невидима війна між «титанами» і «олімпійцями».
Френк Герберт. Месія Дюни: Пол Атрейдес передбачав майбутнє, охоплене полум’ям війни, тому обрав найбезпечніший шлях – одруження на доньці імператора. Через дванадцять років він все одно опиняється у становищі, яке прагнув відвернути, але не зміг.

Немає коментарів:

Дописати коментар