Dropdown Menu

неділя, 29 січня 2017 р.

Реймонд Чендлер. Вікно верхнього поверху. Рецензія

Наступний роман про детектива Філіпа Марлоу – «Вікно верхнього поверху».
Отримавши завдання від старої вдови Елізабет Брайт Мердок знайти викрадений з колекції її покійного чоловіка дуже рідкісний дублон Брашера, герою Реймонда Чендлера доводиться розплутувати клубок сімейних таємниць, в якому переплетені секрети багатійки, яка досі у змозі тримати оточуючих (окрім Марлоу, звісно) мертвою хваткою, її недолугого сина Леслі, який погруз у боргах, її секретарки Мерл, зацькованої, але відданої своїй хазяйці, і навіть її першого чоловіка, від якого вона отримала у спадщину свої статки.
У цій книзі Реймонд Чендлер почав менше вдаватися до опису, розповідь стала більш прямолінійною, однак тут він краще прописав типажі. До прикладу, є ліфтер, який вдає із себе старого і забудькуватого, або молодий і недосвідчений детектив, який шукає допомоги у Марлоу. Кожен персонаж тепер наділений своїм власним обличчям, так би мовити. А Марлоу витискає максимум зі своїх свідків і так само майстерно користується знахідками правоохоронних органів.
Роман усе більше набуває рис детективного – загадкові мотиви, докази, складені у вигляді пазла, логіка, інтуїція, викриття злочинця. Особливо впадає в очі те, як Чендлер подає читачеві причини, з яких певний персонаж вдався до тієї чи іншої дії. Кожен із них тримає свої скелети у шафі, тому стирається межа між негативними і позитивними персонажами. Дівчина, до якої можна відчувати лише співчуття, спокутує гріхи минулого, а інша дівчина, яка покинула чоловіка заради кар’єри, ближче підштовхує детектива до розгадки справи.
Трошки цинізму і песимізму, притаманних нуару.
«Я зайшов разом із ним і сказав "на восьмий", він насилу зачинив двері, завів підйомник, і той потягнувся вверх похитуючись. Старий дихав важко, наче це він ніс ліфт на своїй спині»
«Дзвін звучав зловісно, без будь-якої на те причини. Причиною ж були вуха, які чули цей дзвін»
«Коли він заговорив, його голос був монотонним, це був наче глухий, втомлений голос людини, яка кається після виснажливої битви зі своєю свідомістю»
« Гаразд, він мовив втомлено, Викладайте вже. Мені здається, у Вас це вийде пречудово. Нещадний потік логіки, інтуїції та іншої маячні. Прямо як детектив з якоїсь книжки. Саме так. Збирати докази один за одним, акуратно їх складати, зрідка витягати пукавку, яка висить на моєму стегні, аналізувати мотиви і характер діючих осіб, і бачити у них щось геть інше від того, що будь-хто – та й навіть я, коли вже на те пішло – бачив у них аж до самого моменту істини, – і нарешті без усілякої насолоди нібито вхопитися кігтями у того, хто викликав найменші підозри»

Немає коментарів:

Дописати коментар