Dropdown Menu

вівторок, 1 січня 2019 р.

Воґін Джарт. Фейфолкен. Відгук

Воґін Джарт. Фейфолкен. Відгук

Я знайшов цю трилогію в Бібліотеці стародавніх сувоїв імператорського палацу Тамріеля. Гаразд, насправді її порадив Браян як одну з найкращих художніх книг, яку можна знайти в Скайрімі:


Ця коротка історія розділена на три книги, написані вигаданим автором Воґіном Джартом (як і всі книги в грі, вони дуже короткі, що полегшує читання, але подрібнює саму розповідь натроє). В них великий маг навчає двох учнів історії магії. Звичайно ж, хлопцям цікаві подробиці, а не суха історія, тому великий маг згадує повість про Торбада.
Колись жив собі писар на ім’я Торбад Галзік. Він був автором церковного бюлетеня і, до того ж, доволі вправним, але секретарка при храмі завжди знаходила, до чого причепитися в його чудових рядках. Тому, коли в місто приїхала гільдія магів, він замовив у них чарівне перо. Неуки з гільдії вселили в нього дух найдорожчого божества, яке міг собі дозволити Торбад – дух даедри на ім’я Фейфолкен. Той виявився настільки могутнім, що будь-що, написане пером, ставало шедевром, а Торбада незабаром почали називати найвеличнішим митцем з часів Ґаллаєля (хто б це не був). Проте, коли він усвідомив могутність Фейфолкена і спробував позбутися пера, дух даедри почав переслідувати писаря і врешті-решт змусив його спалити себе живцем.

«Виявилося, він залишив ще одну шедевральну працю перед тим, як його геній згаснув. В переносному сенсі. І в буквальному»

Здавалося б, що можна очікувати від коротких оповідань, якими наводнена гра з метою створення суцільного, правдоподібного всесвіту? Але серед кількох сотень історичних довідок і освітніх нарисів є жменька зразків якісної художньої літератури. Розповідь про Торбада можна назвати виховною, але вона сама собою не була б такою цікавою, якби не була в середині іншої розповіді. Для мене найбільшу загадку становить те, хто саме вирішив написати про великого мага і його учнів, і навіщо йому це знадобилося. Чи може Воґін Джарт бути псевдонімом великого мага чи одного з учнів? Чи, може, це сам Фейфолкен надсилає повідомлення читачам? Великий маг доречно завершує свій урок наступними словами:

«Шукайте в цьому той сенс, який хочете»

10 найкраща книга в моєму житті?
9 почесне місце на полиці
8 обов’язково до прочитання
7 варте уваги
6 краще за середнє
5 прийнятне чтиво
4 гірше за середнє
3 щось тут не склалося
2 неможливо читати
1 найгірша книга у світі
0 складно назвати це книгою

Читайте також:
Вільям Хоуп Ходжсон. Дім на перетині світів: Серед давніх руїн двоє відпочивальників знаходять рукопис безіменного автора. У ньому він описав фантастичні явища, свідком яких йому довелося стати у домі, який раніше стояв на місці прірви.
Хорхе Луїс Борхес. Фунес пам’ятущий: Неназваний оповідач пропонує зібрати у книгу спогади про Іренео Фунеса. На його думку, Фунес, який відзначався незрівнянною пам’яттю, заслуговує на те, щоб його пам’ятали інші.
Чак Поланік. Колискова: Журналіст Карл Стрітор виявляє вбивчу силу колискової-закляття через яку він втратив дружину і дитину. Події цілком сумісні з реальністю, просто їхньою частиною є те, що важко піддається розумінню.

Немає коментарів:

Дописати коментар