Dropdown Menu

неділя, 28 травня 2017 р.

Бернард Корнвелл. Вершник на блідому коні. Рецензія

«Вершник на блідому коні»  друга книга із серії про англосаксонського воїна Утреда.
Після перемоги над данським військом і безпосередньо над його ватажком Уббою молодий Утред нудьгує від мирного життя у маєтку і тому спокушається на морські рейди вздовж західного узбережжя Британського острова. Король Вессексу Альфред, отримавши свідчення про ці набіги, а також про те, що Утред зі своєю командою начебто вбив ченців і забрав їхнє багатство, – що насправді було наклепом – кличе його на раду старійшин, де молодий воїн погоджується відстоювати свою правоту у смертельному двобої проти прислужника свого обвинувачувача.
Саме під час цієї битви на королівство вкотре нападають дани, і Утред змушений тікати. Разом з королем Альфредом він переховується у болотистій місцевості, куди нападники не можуть дістатися. Протягом кількох місяців Альфред збирає військо і у вирішальній битві зустрічається зі своїм ворогом. Звичайно, Утред знову відіграє вирішальну роль у перемозі над данами.
Я вже не сподіваюся знайти що-небудь, що разюче відрізнятиметься від перших двох книг, тому не бачу сенсу продовжувати читати цю серію. Пророкую, що врешті-решт Утред помститься всім своїм кривдникам і знову буде правити у Беббанбурзькій фортеці, як колись його батько.
Ось дещо, що більш менш виділяється на тлі всього іншого.
«Їм не зрівнятися з величними водами, які накочуються з-за островів Мертвих, щоби з гуркотом і бризками рознестися об скелі на заході Британії. Море там підіймається так, наче боги грають м’язами, стоїть безкінечний ґвалт, зчинений білими птахами, а вітер розбризкує воду на стрімчаки. Фюрдрака, обганяючи веселий вітер, залишав на поверхні моря слід, і кермове весло чинило мені опір, спричинений життям води, вигинами судна і насолодою від плавання. Ісульт витріщалася на мене, здивована моєю радістю, але потім я дав їй у руки кермо і дивився, як сила моря підкидає її тендітне тіло, допоки вона не зрозуміла всю міць весла і не змогла керувати судном, і потім вона засміялася»
« Якби Ви мали армію янголів, лорде,  продовжив Пюрліг,  палка промова про Бога і святого Августина безперечно розпалила б у них пристрасть, але ми змушені вдовольнитися армією простих смертних, а їх нічого так не надихає, як жадоба, помста і гординя»

Немає коментарів:

Дописати коментар